Skola övertänd – tre pojkar misstänkta

Elias Fries skola i Hylte sattes i lågor under natten mot tisdagen.
Två ungdomar har anhållits av åklagare misstänkta för grov mordbrand.
– Jag blir upprörd, förbannad och gråtfärdig. Det är så fruktansvärt onödigt, säger grannen Kristina Kjellgren.

ANNONS
|

Det var vid 01.22 som SOS larmades om branden i Elias Fries skola i Hylte. När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd.

– Det är ett enplanshus med öppen vind så det har snabbt tagit sig upp till vinden. Då är det väldigt svårt för oss att göra något åt, säger Johan Wallin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

I samma veva sitter Kristina Kjellgren vid sitt köksbord. Hon brukar vakna mitt i natten men den här kvällen var hon uppe tidigare än vanligt.

– Jag har en app som heter 112 och den började larma och skrika så jag gick in och tittade. Då står det att det brinner i mitt närområde och att du befinner dig 60 meter från platsen, säger hon.

ANNONS

Kristina Kjellgren gick ut på baksidan av huset och möttes då av en syn hon sent kommer att glömma.

– Det första jag såg var röken som låg tjock över hela skogen och de här djuporangea färgerna och de svarta siluetterna mot träden.

Tre togs in på förhör

Samtidigt kämpade räddningstjänsten mot branden.

– Det finns en liten del vi hoppas kanske kunna göra något åt. Men vi jobbar nu med att begränsa branden så att den inte sprider sig till fler byggnader, säger Johan Wallin vid 02-tiden.

Polisen hämtade tre pojkar i 15-årsåldern till förhör. Tack vare goda signalement och vittnesuppgifter lokaliserades de snabbt av polisen i närområdet.

Senare under natten släpptes en av pojkarna eftersom denne inte var straffmyndig, efter beslut från åklagare.

– Men vi är helt säkra på att branden är anlagd. Man har hört glaskross och det har börjat brinna inne i byggnaden, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

”Jag blir gråtfärdig”

Kristina Kjellgrens son har gått på skolan som nu brunnit ner. Hon berättar om skolavslutningar som hon varit på och är märkbart förtvivlad över att huset brunnit.

– Jag blir upprörd, förbannad och gråtfärdig. Det är så fruktansvärt onödigt och jag har så mycket fina bilder av min sons alla skolavslutningar på själva skolan och barnen som är ute och leker varje dag, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Det är en skola. Det är så mycket som händer och nu är allt förstört.

Två anhållna

Polisen har fått in många vittnesuppgifter från händelsen och utför förhör.

– Så småningom ska vi göra en teknisk undersökning när räddningsledaren ger oss området.

Vid 06-tiden meddelade polisen att två ungdomar anhållits av åklagare misstänkta för grov mordbrand.

Räddningstjänsten hade lämnat platsen med de flesta enheterna vid 06.30 men uppskattar att de kommer vara kvar på plats till lunchtid.

– Vi har efterbevakning men vi har lämnat med de flesta enheterna. De som vi har kvar bara bevakar och ser till att det inte sprider sig till något annat, säger Johan Wallin.

Vid klockan 17 lämnade de sista räddningsenheterna som varit kvar på bevakning.

ANNONS