Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glyfosat och bekämpningsmedlet Roundup har länge kritiserats från miljöaktivister som vill se ett förbud. Arkivfoto.

Skog satsar på kortare frist för glyfosat

EU:s medlemsländer lyckades inte att fatta beslut om förlängt tillstånd för det omstridda växtgiftet glyfosat. Den svenska regeringen hoppas på en kortare förlängning än de tio år som först var aktuellt, men får kritik för sitt agerande av M.

- Det fanns inte kvalificerad majoritet för något av de förslag som lades fram, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till TT, om de rapporter hon fått från den kommitté i Bryssel som hanterar frågan.

Sverige hoppas på en kompromiss som gör att det kan bli tillräcklig majoritet för en kortare förlängning än tio år.

- Det värsta som kan hända är ett icke-beslut, säger Skog.

Förberedande omröstning

Glyfosat, som bland annat ingår i bekämpningsmedlet Roundup, har länge varit omstritt på grund av motstridiga uppgifter om det är cancerframkallande eller inte.

Eftersom frågan länge skapat oenighet meddelade EU-kommissionen i går att man nu i stället för tio år undersöker möjligheten att föreslå förlängt tillstånd i mellan fem och sju år, vid ett nytt möte i kommittén om några veckor.

I en förberedande omröstning i kommittén på onsdagen, för att undersöka möjligheterna till att få igenom ett beslut, uppges Sverige ha tillhört nej-röstarna – trots att miljöminister Karolina Skog (MP) i början av oktober meddelade att Sverige ska rösta ja, med hänvisning till de senaste vetenskapliga rönen kring glyfosat.

Karolina Skog säger dock att det bara gjordes "bordsrundor", ingen formell omröstning.

Till EU-nämnden

Enligt C-riksdagsmannen Eskil Erlandsson, som sitter i EU-nämnden, har Skog sagt en sak i riksdagen för att sedan rösta tvärtemot det i rådet. I ett mejl till TT uppger han att han kommer att kalla Karolina Skog till EU-nämnden där hon ska få svara på frågan: "Varför har regeringen ändrat position i frågan kring ett förlängt tillstånd för glyfosat utan att meddela riksdagen om detta?"

Även EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) undrar varför Sverige, som han uppfattat det, sade nej.

- De senaste 24 timmarna har jag försökt fråga Karolina Skog fyra gånger om Sverige står fast vid det, utan att få något svar. Och mycket riktigt röstade Sverige emot. Hur kan man säga att man ska göra en sak och sedan svänga 180 grader utan att diskutera det? fräser Fjellner.

- Är det så här man ska driva viktig EU-politik? Det finns nästan grund för ett misstroendevotum, säger Fjellner till TT.