Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.

Sjöstedt lovar miljarder till ungdomsidrott

Vänsterpartiet vill införa ett statligt miljardstöd för idrottsanläggningar. Syftet är att alla barn och ungdomar ska ha tillgång till idrott, oavsett var de bor. Förslaget presenterades av V-ledaren Jonas Sjöstedt när han talade på Järvaveckan.

ANNONS
|

- Du ska kunna gå och simma eller spela basket oavsett om du bor i Danderyd eller Storfors, säger Jonas Sjöstedt.

Det statliga stödet ska omfatta två miljarder kronor under fyra år och gå till kommuner för att investera i eller renovera idrottsanläggningar.

Det ska även kunna gå direkt till idrottsanläggningar som används av barn- och ungdomsidrotten och till aktörer som bygger, äger och driver idrottsanläggningar. Dock inte privata företag.

ANNONS

Minska kostnaderna

Stödet ska uppgå till 20 procent av investerings- eller upprustningskostnaden.

Förutsättningen för att det ska betalas ut är att kommunen upplåter mark med rabatterad tomträttsavgäld för att få ner kostnaderna för nybyggnation.

- Vi kommer naturligtvis att redovisa en fullständig finansiering i samband med budgeten. Det finns ju till exempel en hel del skattesänkningar man kan avstå från, säger Jonas Sjöstedt till TT på frågan om hur förslaget ska finansieras.

Ny feminism

Den andra talaren i Järva på torsdagskvällen var KD-ledaren Ebba Busch Thor. Hon presenterade inte några nyheter utan fokuserade i sitt tal på att beskriva kristdemokratisk gemenskap och behovet av en ny jämställdhet.

- Denna nya feminism är en mer värdig arvtagare till den ursprungliga kvinnokampen, säger Busch Thor.

- Och du som känner dig ensam och utsatt, som tycker att jämställdhetsdebatten handlar om helt andra saker än om vad som drabbar dig. Du ska veta att du har en vän i Kristdemokraterna.

ANNONS

KD-ledaren gav också råd till unga tjejer om att ta makt över sina liv:

- Utbilda er. Ta plats. Slåss när ni måste. Ge järnet, alltid. Om ni lovar att göra det så lovar jag att göra precis allt jag kan för att hjälpa er, säger Ebba Busch Thor.

TT

ANNONS