Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V).

Sjöstedt: C:s hårda linje "orimlig"

Vänsterpartiet riskerar att förlora allt inflytande om Stefan Löfven (S) lyckas bilda en mittenregering. Partiledaren Jonas Sjöstedt ger inget besked om han i ett sådant läge kan försöka stoppa Löfven som statsminister.

Samtidigt bedömer Moderatledaren Ulf Kristersson att Löfvens chanser att få ihop en regering inte är stora.

- Jag tror att de är väldigt, väldigt små, säger Kristersson till TT under ett besök i Bryssel för möten med andra EU-ledare från den partigrupp M ingår i.

Vänsterpartiet har under den gånga mandatperioden fått igenom en rad budgetsatsningar genom att samarbeta med den rödgröna regeringen.

Trots att partiet gick framåt i valet, riskerar nu det inflytandet att försvinna. Det kan till exempel ske om S-ledaren Stefan Löfven skulle lyckas få till ett blocköverskridande regeringssamarbete med Centern och Liberalerna.

"Vi har nyckeln"

Sjöstedt anser dock att V har "nyckeln till att bilda något slags progressivt styre i Sverige".

- Vår avsikt är att använda den nyckeln, säger han.

- Ska vi ha en regering som bygger på våra mandat, då ska vi ha inflytande.

Jonas Sjöstedt vill dock inte gå in på hur "nyckeln" ska användas. Hans främsta vapen för att sätta press på Löfven är riksdagens statsministeromröstning. V skulle kunna stoppa Löfven genom att rösta nej tillsammans med M, KD och SD:

V-ledaren ger inget klart besked om en nej-röst i ett sådant läge verkligen är tänkbart för V. Det skulle i så fall öka chanserna för moderatledaren Ulf Kristersson att bli statsminister.

- Ska vi ha en regering som bygger på våra mandat då ska vi ha inflytande. Det är självklart. Men vi börjar inte med att hota eller säga att vi ska fälla, säger Sjöstedt.

C utesluter V

Centern och Liberalerna har uteslutit alla samarbeten där V ingår. C-ledaren Annie Lööf ser V och SD som ytterlighetspartier som hon inte vill ha att göra med.

Sjöstedt tycker att Lööfs hårda linje är "orimlig".

- Vi sitter just nu och gör upp om att styra i kommun efter kommun i Sverige. Vi pratar med varandra överallt. Annie Lööf och jag har turnerat land och rike runt och pratat väl tillsammans och debatterat. Det blir lite löjligt att säga att "vi inte kan prata med er", säger Sjöstedt.

Vägen till ett mittensamarbete för Stefan Löfven är dock lång. Både Centern och Liberalerna har hittills uteslutit att de skulle kunna lämna Alliansen för att sätta sig i en regering med S eller vara stödpartier till en S-regering.

"Ser svårt ut"

Löfven ska den 29 oktober rapportera till talmannen hur hans försök att bilda regering gått. Redan på måndag ska han ge en halvtidsrapport efter de partiledarsamtal som hölls i går.

Statsministern säger att Moderatledarens tal om att Löfvens chans att nå framgång är "väldigt, väldigt små" får stå för honom.

- Men det är klart att processen är komplex, det är ingen lätt resa, säger Löfven till TT på väg in på EU-toppmötet i Bryssel.

Löfven lämnar mötet i förtid, vid lunchtid på torsdagen, för att fortsätta med sonderingarna för en ny regering. Han vill inte säga om han har lagt in nya träffar med partiledare.

Jonas Sjöstedt uppger att hans samtal med Löfven var bra, men vill inte avslöja innehållet. Han hoppas att Löfven kan bli statsminister och V bli en del av regeringsunderlaget.

- Jag hoppas verkligen det, men det ser svårt ut, säger V-ledaren som tror att det dröjer innan en ny regering finns på plats.