Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett allvarligt fall av sexuella trakasserier inträffade nyligen på LO:s kursgård Runö. Arkivbild.

Sextrakasserier får LO-kvinnor avstå kurser

Sexuella trakasserier är så vanliga inom LO-förbunden att kvinnor avstår från att gå på fackliga kurser. En allvarlig händelse nyligen på kursgården Runöskolan i Åkersberga har anmälts.

Händelsen på LO:s kursgård har diskuterats i LO:s centrala utbildningsgrupp, enligt tidningen Arbetet.

- Det är mycket allvarligt och helt oacceptabelt på en kursgård eller någon annanstans där förtroendevalda och ombudsmän möts eller är på kurs, säger Sekos studieansvarige Anders Björklund till tidningen.

Han understryker att det inte handlar om någon förtroendevald på Seko. Händelsen har tagits upp med Sekos ledning. Enligt Björklund är en del av problemet den alkohol som förekommer på kvällstid på kursgården.

Runöskolan har under flera år haft problem med att få kvinnor att delta i de fackliga kurserna. I samband med #metoo-rörelsen har det visat sig att det delvis beror på kvinnors rädsla för sexuella trakasserier.

- Redan en timme efter att vi lagt ut enkäten i Facebookgruppen blev jag kontaktad av flera kvinnor. Deras budskap var att de vill berätta vad de har varit med om, säger Reband Raza, utvecklingsledare och lärare på skolan som just nu skriver på en rapport om den låga kvinnorepresentationen, till Arbetet.

Det finns en tystnadskultur inom fackföreningsrörelsen, av rädsla för att skada det fackliga arbetet, enligt flera källor till tidningen.