Sexologen: Därför ökar försäljning av sexdockor

Försäljningen av de mänskliga sexdockorna ökar. För en del är dockan så mycket mer än en sexleksak och känslor kan uppstå.
– För de som har svårt att träffa en partner kan de vara ett substitut och ett bra sätt att öva samspel med, menar Suzann Larsdotter som är sexolog och socionom. Men det finns en del kritik mot vad den här typen av dockor kan bidra till.

ANNONS
|

I en dokumentär från UR, ”Kärlek och silikondockor” från 2018 berättar flera män om sin kärlek till sina ”fruar” och ”älskarinnor”. Hur mycket kärlek sexdockorna ger dem, vad de samtalar om, vad de betyder för dem och vad omgivningen säger om deras relation med deras dockor. John som är gift med sin docka ”Jackie” säger såhär i dokumentären om sin kärlek:

”Jag klarar mig utan att någon älskar mig, men inte utan nån att älska”.

Försäljningen av lyxiga ”naturtrogna” sexdockor i människostorlek ökar. De har inte funnits i så många år men har blivit ett vanligare sällskap hos framför allt män. Läser man recensionerna på nätet är dockorna mycket uppskattade bland köparna.

ANNONS

Dockorna har inte mycket likheter med den klassiska ”uppblåsbara Barbara”, utan har ett mer förfinat utseende och material, och är inte uppblåsbar.

Det finns en uppsjö av sorter att välja på. En del har små bröst andra stora, de kan ha både långt och kort hår i olika hårfärg och det finns både olika hudfärger och etniciteter.

Men dockorna har oftast inget könshår. Suzann Larsdotters teori om det är att det kan handla om trender och ideal som förändras över tid. Att könshår helt enkelt inte är modernt, att sexdockorna motsvarar någon idealbild om hur det ser ut just nu.

– I dag är det definitivt inte inne med könshår, men hade det varit på 70-talet hade de och vi haft en ordentlig buske, säger hon.

Att de säljs mer menar Suzann Larsdotter som är sexolog och socionom – beror bland annat på att försäljningen av sexleksaker överhuvudtaget ökar.

– Sexdockor är en sorts sexleksak fast i en annan dimension för man får ju mer av en sexdocka än av en liten sexleksak. För även om man inte ser den som en pojk – eller flickvän så kan man få en liknande relation.

Sexdockorna ett substitut

Suzann Larsdotter menar att det alltid finns de som har svårare att bilda relationer – då kan dockorna bli ett substitut. För de som tycker det är jobbigt med relationer kan dockan vara en övergång till en relation säger hon.

ANNONS

– Finns de som har svårt att få en social relation. Man kan jobba med det, men alla vill eller kan inte det. Jag känner att det finns ett förakt mot dem, att de framställs som patetiska och borde skaffa en partner – men det är ett förenklat sätt att se på det, menar Suzann Larsdotter.

Suzann Larsdotter är sexolog och socionom och menar att för en del är sexdockan ett substitut för en partner. Vilket kan göra att en del känner sig mindre ensamma.
Suzann Larsdotter är sexolog och socionom och menar att för en del är sexdockan ett substitut för en partner. Vilket kan göra att en del känner sig mindre ensamma. Bild: Pressbild

Kan man känna kärlek till sexdockorna?

– Man kan ju känna mycket för saker man har hemma som betyder mer för en än vad de är värda. Det finns mekaniska spinnande katter och dockor som man ger dementa för att hjälpa dem – de fungerar på samma sätt som dockorna tänker jag. Även om det är projicerad kärlek – är det en kärlek man får respektera.

Avancerad sexleksak

Vad köpare har dem till varierar väldigt mycket säger hon. De används från att vara en avancerad sexleksak, till någon man har en relation med.

– De är någon att prata med och att sitta i soffan med och se på tv. Många tycker det är patetiskt, men de skapar ett liv som är ”good enough” när man inte har möjlighet till ett annat. Dockorna blir ett mellanting mellan människa och docka, vem är jag att ha en synpunkt på det, säger Suzann Larsdotter.

ANNONS

Pris från 10 000 kronor

Priset på sexdockorna på svenska sajter startar på cirka 10 000 kronor upp till det dubbla. Då får man en färdig docka med ett visst utseende.

Blickar man över Atlanten finns till exempel nätbutiken ”Realdoll” – där kan man i princip bestämma hela dockans utseende – men då får man vara beredd på att öppna plånboken. Startpriset utan tillval ligger då runt 60 000 kronor.

Där kan man till exempel välja storlek och färg på bröstvårtorna, om dockan ska ha fräknar eller vara piercad. Men även längden på ögonfransarna och bröststorlek för att bara nämna några av alla val.

Dockorna levereras nakna och utan huvud, det får köparen sätta på själv.
Dockorna levereras nakna och utan huvud, det får köparen sätta på själv. Bild: Stefan Berg

Sexbutiken Mshop, som både har butiker och nätförsäljning, började sälja sexdockor i helkroppsformat i september 2018, sedan dess har försäljningen av dockorna ökat med cirka 30 procent varje år. För det mesta är köparen en man. De har ett stort antal olika dockor att välja på i varierande utseende, längd och vikt.

Även hos Vuxen.se har försäljningen ökat det senaste året. Danmarksbaserade nätbutiken Sinful.se ser samma trend.

– Vi ser mer och mer sexleksaker, och de innehåller nya former av teknologi för män och kvinnor. Därför kan det absolut inte uteslutas att vi i framtiden kommer uppleva ännu mer realistiska och interaktiva sexdockor, som till exempel kan prata, säger Rune Kjelsmark, pressansvarig på Sinful.

ANNONS

Nya tekniken och teknologin möter kritik

I debatten om sexdockor och sexrobotar förs ofta fram att de skulle kunna användas som hjälpmedel eller sällskap för de ensamma. Men enligt en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Sexual and reproductive health 2017, finns enligt artikel i DN, inga faktiska belägg för att robotarna kan användas inom terapi som rör sex eller relationer. Tvärt om menar kritikerna att de kan bidra till bilden av kvinnokroppen som något man kan göra precis vad man önskar med.

Kritik har även framförts mot att dessa människoliknande dockor och robotar i vissa fall marknadsförs som substitut för kvinnor och inte som substitut för sexleksaker.

Olika budskap förs ut

Kathleen Richardson är professor i robotetik vid De Montfortuniversitetet i Storbritannien. Hon är motståndare till sexrobotar. I samma DN-artikel trycker hon på att industrin skickar ut skilda budskap beroende på vad som passar nu. Ena stunden är de ”bara saker” – i nästa någonting man kan skapa relationer med.

– Det handlar egentligen bara om en egocentrisk världsbild där män vill ha kontroll över kvinnors kroppar, säger hon till tidningen.

Sexdockorna är riktade till män

En anledning till att sexdockorna mest är riktade till en manlig köpare tror Suzann Larsdotter är att de är dyra, att det finns ett stigma och att de tar stor fysisk plats. Sen har de inte heller marknadsförts till kvinnliga köpare – man har inte frågat vad kvinnor vill ha i en större utsträckning säger hon.

ANNONS

Hon menar att det är mer socialt accepterat för en man att köpa en sexdocka än en kvinna.

– Folk skulle lyfta på ögonbrynen om en kvinna köpte en ”för män vill ju bara knulla och kvinnor vill ha en relation”.

Pratar om sexleksaker på fikarasten

Hon tror absolut att de kommer att bli allt vanligare i svenska hem framöver eftersom det finns en stor och expanderande marknad för dem. Då behöver de gå ner i pris och vara mer lättillgängliga så man kan titta och känna på dem i butik menar hon.

– Det beror också på hur socialt accepterade de blir, jag menar för 20 år sedan pratade man inte om att man hade en sexleksak – det gör man på fikarasten nu.

De kan bli normskapande hur man ska se ut – det ser jag som problematiskt

Om de ska bli socialt accepterat menar hon beror på flera olika saker. Dels på var debatten om dem tar vägen, dels hur pass mer accepterade de blir om priset sjunker och de fler väljer att köpa.

– De flesta har ju inte sett en, men finns de i butik så man kan se och känna på en får man en annan relation till dem. Sånt vi inte känner till får vi ofta fantasier om som är värre än verkligheten.

ANNONS

Finns det något negativt med sexdockorna tycker du?

– De kan bli normskapande hur man ska se ut – det ser jag som problematiskt.

Vad är det positiva med dessa dockor?

– Det positiva är att de ger sexuell njutning och för ett fåtal bli ett sällskap och en relation. Det är ju bra om man känner sig mindre ensam, säger Suzann Larsdotter.

Sexdocksbordeller

Utomlands har de tagit sexdockorna både ett och två steg längre. I Kina finns det flera miljoner fler män än kvinnor – vilket gör det svårt för dem att hitta en partner. Där jobbar företag på en robot för att minska männens ensamhet. Dockan har en wifi-funktion som gör att man kan föra samtal med dem och utföra hushållssysslor.

Att sexrobotar skulle ersätta en människa tror inte Suzann Larsdotter är sannolikt iallafall inte i dagsläget, då skulle det krävas AI på hög nivå menar hon.

– Sex är så mycket mer än att ha någon att gnida sig emot. Men kan man inte hitta en partner kan de ju vara bättre än ingenting – men de kan inte helt ersätta en människa.

I bland annat Barcelona, Paris, London och Japan finns sexdocksbordeller. I Dortmund i Tyskland kostar det mellan 500 kronor och 6 500 kronor för en stund med dockan, för det högre priset får man ha den i 12 timmar.

ANNONS

Inte heller dessa tror Suzann Larsdotter kommer att dyka upp i Sverige. Av flera skäl.

– Jag är tveksam till att det skulle gå igenom här för vi har ett annat politiskt och feministiskt klimat.

Hon nämner att det finns en diskussion om att sexdocksbordellerna är en väg in i prostitution för män. Men också vad dockorna är. Att de ibland betecknas som människor. Hon menar att de är dockor och inget annat, även om de har mänskliga drag. Och att de inte kan fara illa.

– Ska vi se det som uthyrning av sexleksak eller prostitution? Är hyra av sexdocka en väg in i prostitution? Det finns för lite forskning i ämnet än.

ANNONS