Flera företag som verkar i gruvbranschen är inblandade i en ekobrottsshärva i Norrbotten. Sex personer misstänks för brott. Arkivbild.
Flera företag som verkar i gruvbranschen är inblandade i en ekobrottsshärva i Norrbotten. Sex personer misstänks för brott. Arkivbild. Bild: Patrick Trägårdh/TT

Sex misstänkta för ekobrott i gruvnäringen

En rad grova ekobrott misstänks ha begåtts inom gruvnäringen i Norrbotten. Sex personer är misstänkta för olika brott och ett stort antal husrannsakningar har genomförts denna vecka.

ANNONS

Tre av de misstänkta har anhållits och släppts efter förhör.

– Förundersökningen har pågått en längre tid och det handlar om personer knutna till företag som verkar eller har verkat i gruvnäringen i Malmfälten, säger Mikael Bäckström, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

De brott som utreds är grova bedrägerier, grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer. De sex personerna har delgivits misstanke om ett eller flera brott. Företagen har haft uppdrag som entreprenörer i Malmfälten.

I måndags slog Ekobrottsmyndigheten till på adresser i Norrbotten, Stockholm och Göteborgsområdet. Vid husrannsakningar beslagtogs bokföring och andra handlingar liksom datorer, telefoner och annan it-utrustning.

ANNONS

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede i utredningen. Nu ska vi göra fler förhör och gå igenom det omfattande materialet, säger Mikael Bäckström.

Ekobrottsmyndigheten beslagtog också föremål och en större summa kontanter. Bland beslagen finns guldföremål, dyrbara klockor och exklusiva handväskor.

– Det kan bli yrkanden om att förverka egendom framöver och då vill vi säkerställa att det finns tillgångar om det blir aktuellt.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel myndighet som ansvarig för utredning och beslag.

ANNONS