Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Sex huskurer mot förkylningar – enligt vetenskapen

Det finns mängder av tips om huskurer som lovar hjälpa mot sjukdomar. Här är hemmaknepen som fungerar enligt forskarna.

Hösten är i antågande och då vet vi att det snart kommer hostas och snörvlas för fullt runt omkring oss. Och du står, mest troligt, näst i tur. 

Än så länge existerar inga mirakelmedel som gör oss friska, så många vänder sig till beprövade gamla huskurer i hopp om lindring och en snabbare återhämtning. Alla vet väl att vitlök är ett undermedel mot förkylningar och att en rivig whisky hjälper med halsont? Eller?

Vetenskapen får ofta stå tillbaka för tradition när farmor ordinerar sina bästa knep mot förkylningar, men ibland så finns det faktiskt forskning som ger stöd åt de gamla huskurerna.

I bildspelet ovan listar vi några av de huskurer som via vetenskapliga tester har visat sig lindra de vanligaste förkylningssymptomen.

Det är på sin plats att påminna om att läkare ofta är försiktiga med att dra allt för stora slutsatser av enskilda studier och påpekar att huskurer förvisso kan ge tillfällig lindring men att de har liten eller ingen effekt på den faktiska sjukdomen.

Det bästa vi kan göra för att slippa förkylningar är därför att träna lagom, äta nyttigt, tvätta händerna ofta och försöka hålla avstånd till de som redan är förkylda.