Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna presenterar sitt valmanifest i Riksdagens presscenter.

SD vill göra det billigare för bilister

SD:s valmanifest lovar satsningar på välfärd, sänkt skatt och hårdare tag mot brott. Nytt är att partiet vill få ned bensinpriset med 70 öre.

Sverigedemokraterna har presenterat sitt valmanifest med nästan 200 vallöften. De beräknas kosta staten över hundra miljarder kronor årligen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson pekar ut välfärdssatsningar bland de viktigaste förslagen. Partiet vill ge vården 5,3 miljarder mer och äldreomsorg 2,6 miljarder mer årligen.

SD vill dessutom satsa flera miljarder på att förbättra offentliganställdas arbetsvillkor och på rätt till heltid.

Vill sänka skatt

Samtidigt lovar partiet 32 miljarder i sänkt skatt på inkomster och pension. Skillnaden i skatt på pension och lön ska tas bort redan nästa år.

- När vi går fram med ytterligare skattesänkningar på inkomst ska pensionerna följa med, säger Åkesson.

Bland viktigaste förslagen för fler jobb finns en sänkning av arbetsgivaravgiften med runt tolv miljarder och fler lärlingsanställningar.

Samtidigt vill SD spara 28 miljarder på att lägga ned Arbetsförmedlingen och reformera arbetsmarknadspolitiken, bland annat genom att skrota nystartsjobben

Stora besparingar

Vallöftesnotan ska till stor del betalas med besparingar i migrations- och integrationspolitiken, där man 2022 räknar med att staten får in 32 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) varnar för vad det innebär för kommunerna.

- Deras politik kommer tvinga kommunerna att säga upp många eftersom den innebär att man vältrar över kostnader på kommunerna, säger hon.

Om SD får bestämma så görs även kraftiga nedskärningar i miljöåtgärder, som man anser är ineffektiva, och i subventioner till biodrivmedel.

Vill sänka bensinpris

Partiet lovar lättnader för bilister genom att höja reseavdraget, sänka skatten på drivmedel generellt och stoppa höjningen av fordonskatten

SD vill få ned priset på bensin och diesel med 70 öre genom bland annat minskade krav på hur mycket biodrivmedel som leverantörerna måste blanda i.

SD:s miljötalesperson Martin Kinnunen menar att inblandningen inte är miljömässigt hållbar, eftersom den innehåller "fulbiodrivmedel", bland annat baserade på palmolja.

MP:s språkrör Gustav Fridolin uppger för Ekot att det är fel sätt att underlätta för bilister på landsbygden genom att öka utsläppen.

Strängare straff

Lag och ordning är ett profilområde för partiet. "Kvinnor, barn och äldre tvekar att gå ut ensamma kvällstid samtidigt som brutala inbördeskrig utkämpas mellan rivaliserande förortsgäng", står det i manifestet.

SD vill se 12 600 polisanställda till 2025 och med en statlig satsning på höjda polislöner.

Partiet tycker att regeringen inte skärpt straffen tillräckligt och föreslår "breda straffskärpningar"

SD vill tillåta anonyma vittnen för att komma åt kriminella gäng som sätter skräck i utsatta områden.

- Vi måste öppna upp för anonyma vittnen om de ställer upp för polisen och riskerar sina och sina familjers liv, säger den rättspolitiske talespersonen Adam Marttinen.