Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof på pressträff om partiets kommunstrategi.

SD tror sig bli vågmästare här och där

Sverigedemokraterna tror sig ha möjligheten att bli vågmästare i uppemot hälften av landets kommuner efter valet, förutsatt att övriga partier inte gör upp för att slippa SD-beroende. SD varnar dem för att fortsätta hålla dörren stängd.

SD:s förhoppningar om att bli tungan på vågen mellan blocken bygger på en dialog med lokala företrädare och studier av regionala och nationella opinionsmätningar. Det har vägts samman av partiet och en uppskattning som slutar på möjlig vågmästarroll i 155 av 290 kommuner och 14 av 21 landsting har gjorts. I dag beskriver partiet det som att man har en sådan ställning i en tredjedel av kommunerna.

- Det återstår att se hur vi kommer att agera, men vi kommer att bli ett större parti på samtliga nivåer och ett vågmästarparti, sade partisekreteraren Richard Jomshof på en pressträff.

Han och riksombudsmannen Mikael Rubbestad, som ansvarar för kommun- och landstingsplanering, tror att andra partiers vilja att samarbeta efter valet är större än vad de säger nu. Om inte är SD beredda att sätta sig på tvären.

- Vi kommer att kunna fälla de andra partierna om de fortsätter att isolera oss, säger Jomshof.

Han hoppas på ett genombrott, förstås, även på riksplanet.

- Nu hoppas jag att det här valet blir ett genombrott som i våra nordiska grannländer, att vi antingen blir stödparti till en regering eller sitter i en.