Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, anmäls för förtal. Arkivbild.

SD-topp anmäls för förtal

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen har anmälts för förtal och upphovsrättsbrott. Mattias Karlsson publicerade en bild på Facebook där han beskyller två unga för att befinna sig illegalt i Sverige och jämför dem med den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

- När jag såg vad han hade gjort med min bild och att hans inlägg hade delats så mycket blev jag väldigt arg och ledsen. Han är riksdagsledamot och borde veta bättre än att göra så här, säger 18-årige Amir Nabizadeh, som tagit fotografiet, till Aftonbladet.

Bilden är tagen i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen och visar en leende polis, flankerad av Nabizadeh och 17-åriga Fatemeh Khavari, talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan. Båda två har uppehållstillstånd i Sverige.

"Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas", skrev Karlsson i inlägget, som nu raderats.

- Mattias Karlsson sprider rena lögner om väldigt unga personer som befinner sig i mycket utsatta situationer. Han vet vad sådant här sätter i gång. Det finns en väldigt stor risk att båda utsätts för hat och hot, säger advokat Emma Persson, som företräder Nabizadeh, till Aftonbladet.

Mattias Karlsson liknar i ett inlägg på Facebook uppmärksamheten vid "en twitterstorm, ännu ett mediaspektakel och ännu en pseudodebatt om enskilda personer på ett foto", men säger sig beklaga "om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare".