Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson. Arkivbild.

SD: S-nobb stärker vår position

Att Stefan Löfven (S) stänger dörren till att stödja en Alliansregering stärker Sverigedemokraternas position i regeringsförhandlingarna, anser SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

I en artikel på DN Debatt skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att S-ledaren Stefan Löfven tydligt avvisat idén om en socialdemokratiskt stödd Alliansregering, och att han fortsätter med sitt sonderingsuppdrag en vecka till.

- Att en blocköverskridande överenskommelse med Socialdemokraterna är borta från bordet är något som rimligen borde stärka vår position, säger Mattias Karlsson.

TT: Kristersson listar flera sakpolitiska förslag – är det ett försök att känna på stödet från er?

- Sakinnehållet är inget nytt, det är samma Allianspolitik som innan valet. En del är tilltalande, såsom kriminalpolitiken, men de migrationspolitiska skrivelserna är för vaga. Den reformagenda de presenterat är inte bra ur vårt perspektiv, de måste övertyga oss om att de menar allvar.

Statsvetaren Tommy Möller konstaterar även han att artikeln är en uppräkning av politik som hela Alliansen står bakom.

- Om SD ställer sig bakom den är frågan vad som händer om Alliansen spricker. En variant är att Centerpartiet och Liberalerna ställer sig bakom en nedskalad Alliansregering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Dock ingår de då i samma regeringsunderlag som SD, och det har de sagt nej till, säger han.

Möller ser inte en Alliansregering som trolig.

- Det finns väldigt lite som talar för det, det såg vi redan när valresultatet kom, säger han.