Förslaget om den ekonomiska politiken från M och KD, med stöd av SD, fick 153 röster. Det var 12 mer än de 141 rösterna för övergångsregeringens förslag, som backades upp av de rödgröna. Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster efter att i första vändan ha röstat för sina egna budgetmotioner.
- Det här leder till osäkerhet i samhället. Man fattar beslut om en budget som man inte vet effekterna av när beslutet tas, sade S-ledaren och statsminister Stefan Löfven just före voteringen.
Det är oansvarigt agerat av M och KD, anser Löfven och talar om att M och KD nu ger SD ett avgörande inflytande över politiken.
Han hävdar att det, efter statsministeromröstningen om honom själv på fredag, vore logiskt att låta M-ledaren gå upp igen för att prövas. Det är ju M och KD:s ekonomiska politik som ska gälla tillsvidare, framhåller Löfven som inte räknar med att bli vald av riksdagen i veckan.
Löfven är sur
Dumheter, kallar Moderatledaren kritiken.
- Det är helt fel, och det tror jag att han i grund och botten vet. Vi lägger en riktig budget med borgerlig politik därför att vi tror på den politiken, säger Ulf Kristersson till TT.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor avfärdar också Löfven.
- Då är han i så fall sur på den grundlag vi har, därför att det är ytterst riksdagen som äger finansmakten. Vi har en övergångsregering som han leder men riksdagen är ingen övergångsriksdag, och vi måste ta fullt ansvar för de stora samhällsproblem Sverige har, säger hon till TT.
Bra nog för SD
I debatten inför voteringen sade SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt att M/KD-förslaget saknade en del av det som SD velat satsa på, men att det ändå innehåller bra saker för polis, försvar, äldre och migration.
Det avgjorde varför SD ställer sig bakom M och KD:s förslag, sedan SD:s eget förslag till budget hade fallit.
- Bara för att vi har en övergångsregering är inte problemen därute övergående, sade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson efter debatten och talade om gängkriminalitet och vårdköer som måste mötas.
Fredrik Olovsson, talesman i ekonomisk politik i riksdagen för Socialdemokraterna var inte imponerad.
- Vad är det för regering som ska genomföra den här politiken under hela nästa år? invände Olovsson och syftade på att riksdagen i november röstade nej till en regering bestående av M och KD, samma partier vars budgetförslag nu vann och riket ska styras efter.
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson anser att M och KD bara rör till, utan att lösa några problem.
- Jag har svårt att se hur 14 miljarder till de rikaste ska lösa gängskjutningar och vårdköer. Jag hade väntat mig mer än så av ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande, sade Andersson med adress Moderaterna.
Huggen i sten?
Att riket nu ska styras av en M/KD-budget 2019, åtminstone tillsvidare, innebär dock inte att den ekonomiska politiken är helt huggen i sten.
När en ny regering väl kommer på plats kan den lägga en ändringsbudget som sätter en ny prägel på politiken. Men det går inte att före 2020 ändra de beslut om skattesänkningar som M och KD vill driva igenom, i första hand jobbskatteavdraget på tio miljarder kronor nästa år.
Fakta: Budgetramarna
Riksdagen sa ja till Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma reservation om förslag till statens budget för 2019.
Utgifterna i statens budget för 2019 beräknas bli totalt 1 023 miljarder kronor och inkomsterna 1 084 miljarder kronor.
Statens budgetsaldo blir därmed 61 miljarder kronor 2019.
Riksdagens beslut om utgiftsramarna kommer att vara styrande när riksdagen i nästa steg, den 21 december, beslutar om anslagen inom de 27 utgiftsområdena.