Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

Sänkt skatt i M-budget

Moderaterna håller i sitt kommande budgetförslag fast vid löftet från valrörelsen att kommunerna ska få fem miljarder kronor mer. Även förslaget om sänkt inkomstskatt kommer att finnas med.

ANNONS
|

- Vi kommer att föreslå skattesänkningar, vi återkommer till det, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

I valrörelsen gick partiet fram med ett jobbskatteavdrag på 22 miljarder, räknat över flera år. Svantesson vill inte gå in på hur förslaget i budgetmotionen kommer att se ut.

- Det kommer senare, säger hon men framhåller att det kommer att "bli mer lönsamt att arbeta och anstränga sig".

ANNONS

I budgetförslaget kommer också satsningar på försvaret och rättsväsendet att finnas med och sannolikt också det krispaket för bönder som regeringen aviserade i somras men som togs bort i övergångsbudgeten.

De pengar M föreslår till kommunerna motsvarar det partiet föreslog i valrörelsen och matchade också det som den rödgröna regeringen föreslog i valrörelsen.

- Det är pengar som behövs. Pengar som gör nytta. Pengar till välfärdens kärna. I konkret handling visar vi att den politik som Alliansen gick till val på också går att förverkliga, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i ett tal på Moderaternas partiråd.

I övergångsbudgeten har regeringen varit tvungen att dra tillbaka kommunpengarna eftersom budgeten ska vara i princip opolitisk, eller i alla fall fri från nya satsningar. Moderaterna ville inte att övergångsregeringen skulle lägga förslag om kommunpengar.

- Det var en diskussion om principer. Att en övergångsregering inte bör ha nya satsningar, säger Svantesson.

ANNONS
TT

ANNONS