Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm och medlem i Liberalernas partistyrelse, är kritisk till Tidösamarbetet. Arkivbild.
Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm och medlem i Liberalernas partistyrelse, är kritisk till Tidösamarbetet. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sågar SD:s agerande: "Oerhört arrogant"

Jan Jönsson, L:s toppnamn i Stockholm, kallar SD:s agerande efter Kalla Faktas avslöjande för "oerhört arrogant".
Han tillbakavisar också att hans – och partiets – upprördhet skulle vara spelad.
– Jag tycker att det är oerhört upprörande, säger han.

ANNONS

Charlie Weimers, SD:s toppkandidat i EU-valet, kallade på tisdagen Liberalernas upprördhet efter Kalla Faktas avslöjande för "spelad" och pekade särskilt ut L-toppen Jan Jönsson.

Något som Jan Jönsson, oppositionsborgarråd i Stockholm och medlem i Liberalernas partistyrelse, tillbakavisar.

– Jag tycker att det är oerhört upprörande, säger han.

Förbannade från norr till söder

En åsikt han menar att han delar med många i partiet.

– Precis som Johan (Pehrson, reds anmärkning) sagt är folk i partiet skitförbannade. Det gäller från norr till söder. Det är verkligen på riktigt, säger han.

Enligt Jan Jönsson är det något som uttrycks i alla olika sammanhang där liberaler möts, som i olika styrelser och kommunfullmäktige.

ANNONS

– Man tycker helt enkelt att det som Sverigedemokraterna har hållit på med är helt galet, att det är så systematiskt och genomtänkt, säger han.

Jan Jönsson har länge varit en av de mer högljudda kritikerna inom L till samarbetet med SD i regeringen. Något han tycker att han fått ytterligare belägg för nu.

– SD är ett parti som det inte går att lita på, som uppenbarligen inte har någon moralisk kompass, säger han.

"Arrogant"

Han kallar SD:s agerande efter avslöjandet för "oerhört arrogant".

– Framförallt att man, när man blir påkommen, inte backar och säger att här blev det fel. Det skulle alla andra partier göra.

Efter Kalla Faktas avslöjande har L krävt att SD raderar sina anonyma konton. Jan Jönsson har gått längre och sagt att allt samarbete bör upphöra till dess. Hittills har SD inte hörsammat kraven.

Vad tycker du ska ske med Tidösamarbetet nu när SD inte lyssnat på er?

– Jag har sagt hela tiden att jag tycker att man ska minimera kontakterna med dem.

Men ska samarbetet fortsätta?

– Om det var bara upp till mig så hade vi aldrig inlett det, det är ju ingen hemlighet, men man får agera utefter det som just för stunden är möjligt.

ANNONS

Sista ordet inte sagt

Jan Jönsson vill inte kommentera de senaste dagarnas möten mellan partisekreterarna, med hänvisning till att han främst representerar medlemmarna i Stockholm.

Han konstaterar dock att responsen på Liberalernas förslag har varit sval.

– Det verkar inte som de svarar så mycket på våra initiativ hittills, men sista ordet är nog inte sagt där skulle jag tro, säger han.

ANNONS