Barn behöver även extra vätska under varma dagar, säger barnläkaren Per Möllborg.
Barn behöver även extra vätska under varma dagar, säger barnläkaren Per Möllborg. Bild: Åke Ericson

Så skyddas barnen i värmen

Sommarvärmen ökar risken för små barn att överhettas. GP har talat med en erfaren barnläkare om riskerna med att täcka barnvagnar med filtar, för att skydda barnet från solljus.
– Man tror att man skyddar barnet, men egentligen så gör man inte det, säger barnhälsovårdsöverläkaren Per Möllborg.

ANNONS
|

Helgens värmebölja lockar ut många i solen, även barnfamiljer. Att skydda de minsta i barnvagnarna från solsting är en prioritet, men ibland kan även de mest välvilliga handlingar ha motsatt effekt. Att låta en filt agera solskydd är en av dem.

– Är det höga temperaturer och man lägger över en filt, då förekommer ingen cirkulation och temperaturen ökar i barnvagnen, förklarar barnhälsovårdsöverläkaren Per Möllborg och fortsätter:

– I värsta fall kan barnet få värmeslag och till slut gå in i medvetslöshet.

”Man tror att man skyddar barnet”

Per Möllborg har arbetat som barnläkare i 30 år och även forskat om plötslig spädbarnsdöd. Han förklarar hur problemet med spädbarn i barnvagnar som blir för varma efter ha täckts med en filt inte är jättevanligt i Sverige, men det förekommer.

ANNONS

– Man tänker lite fel. Man tror att man skyddar barnet, men egentligen så gör man inte det. Förutom att det blir för varmt under filten så förlorar man även uppsynen över barnet. Små barn har även det svårare att reglera kroppstemperaturen.

Per Möllborg, barnhälsovårdsöverläkare.
Per Möllborg, barnhälsovårdsöverläkare.

Barnläkarens bästa tips för att skydda barnet i värmen

Fortsätt amma eller mata med flaska. Du som ammar eller ger barnet bröstmjölk med flaska ska fortsätta med det, men erbjud det oftare än vanligt.

Erbjud dryck ofta. Vatten är bästa törstsläckaren.

Barnet som äter fast föda kanske inte har samma aptit som vanligt. Lättare måltider/mindre portioner och erbjud rikligt med dryck, frukt, isglass.

Små barn som vill ha närhet: ibland skönt med ett tyg/tunt klädesplagg emellan den vuxnes och barnets hud.

Lämna inte barnet utan uppsikt.

Ta av barnet kläder, bara vara i blöja inomhus.

Skugga. Små barn ska inte vistas i solen.

Myggnät. Skyddar mot insekter

Om barnet ligger i barnvagnen, låt hela barnvagnen stå i skuggan för att den inte ska bli så varm.

Var uppmärksam på hur mycket barnet kissar. Torrare blöjor än vanligt innebär att barnet har fått i sig för lite vätska.

Källa: Per Möllborg

I stället säger Per Möllborg att vagnen ska ställas i skugga.

– Spädbarn, alltså de som inte fyllt ett än, ska inte utsättas för direkt solljus. Barn behöver även extra vätska under varma dagar, säger han och radar upp exempel utöver vatten:

– En frukt eller en isglass, om vi pratar om barn som kommit upp lite i ålder. Ammar barnet så behöver de ammas mer under varma dagar. Att även ha koll på hur mycket barnet kissar är bra. Kroppen sparar på vätska om man är uttorkad så om det är glest mellan kisstillfällen eller lite urin så behövs mer vätska.

Däremot, förklarar Per Möllborg, att insektsnät över en barnvagn inte är någon fara.

– Fast ett luftigt sådant, tillägger han.

Viktigt att tänka på för barn upp till ett år och solljus:

• Barn i denna åldern ska inte vara vara i solen alls. Håll barnet i skugga och när stolen är som starkast, mellan klockan 11 och 15, håll barnet inomhus.

• Kläder som rekommenderas för barn i denna åldern är solhatt och tunna kläder som täcker hela kroppen.

• Det kan såklart vara svårt att hålla barnet helt i skugga. Barn som har börjat krypa eller gå kan använda solskyddsmedel på de delar av kroppen som inte täcks av kläder. Solskyddsfaktorn som rekommenderas är 30 eller högre.

Källa: Västra Götalandsregionen/1177 vårdguiden.

ANNONS