Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Annika Strandhäll (S) besöker akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

S lovar bryta beroendet av hyrläkare

Socialdemokraterna lovar att lägga fram lagförslag för att bryta vårdens beroende av bemanningspersonal om de får makten. Men konkreta förslag får vänta.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är inhyrda så kallade stafettläkare och sköterskor ett problem för både patienterna och för ordinarie personal.

- Det är otryggt för patienterna att behöva berätta om sin sjukdomshistoria för varje ny läkare, det är inte heller bra för personalen, säger han.

Löfven pekar också på att stafettläkare och övrig hyrpersonal är dyrt för landstingen. Förra året var kostnaden över fem miljarder kronor, enligt honom, men hur mycket som skulle sparas med de nya löftena är oklart.

Inte förbud

S har inget färdigt lagförslag om hur beroendet av hyrpersonal ska brytas. En utredning är tillsatt som ska kartlägga vårdens behov av hyrpersonal och lägga fram förslag om hur beroendet ska minska. Den utredningen ska vara klar nästa år.

TT: Är det inte lite tidigt att lova lagförslag innan utredningen?

- Nej. Det kommer från tid till annan naturligtvis att behövas bemanningsföretag, vi pratar inte om något förbud utan om hur landsting och regioner slipper vara oberoende av bemanningsföretag, säger Stefan Löfven.

"Tredubblade köer"

Löfven påpekar att det även krävs en ökad ordinarie bemanning i vården. Socialdemokraterna har sedan tidigare lovat 14 000 fler vårdanställda under nästa mandatperiod.

- Det är en desperat statsminister som skyler över sina misslyckanden istället för att ta tag i de riktiga problemen med fördubblade vårdköer och tredubblade köer till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är dags att Stefan Löfven tar ansvar och visar väljarna hur han ska korta vårdköerna, säger Elisabeth Svantesson ekonomisk-politiske talesperson för Moderaterna (M).