Riksdagen håller en särskild debatt om hushållens ekonomi. Från regeringen deltar finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Riksdagen håller en särskild debatt om hushållens ekonomi. Från regeringen deltar finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Claudio Bresciani/TT

S: Finansministern kan inte sitta på läktaren

Regeringen saknar en plan för att stötta svenska hushåll i den pressade ekonomiska situationen, anser oppositionen.
Finansministern varnar för att den "ekonomiska vintern" kommer att fortsätta ett tag till.

ANNONS
|

Riksdagspartierna drabbade på fredagen samman om de stigande priserna på mat, el och mycket annat som pressar hushållens ekonomi.

Den särskilda debatten hålls på begäran av Socialdemokraterna och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg gick till hård attack mot regeringen.

– Regeringen tar inte situationen på allvar, säger han.

Han talade om ensamstående mammor som inte kan sätta mat på bordet trots en helt normal lön, och pensionärer som efter att ha arbetat ett helt yrkesliv inte har råd att åka och hälsa på sina barnbarn.

"Ekonomisk vinter"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) framhåller att inflationen var 12 procent i februari, den högsta på 30 år.

ANNONS

– Det är ekonomisk vinter och det kommer att vara tufft ett tag till, säger hon.

Mikael Damberg instämmer i att inflationen är skadlig.

– Men det innebär inte att finansministern kan gå och sätta sig på läktaren och titta på när hushållen kämpar, säger han.

Svantesson pekar på åtgärder som regeringen redan vidtagit, som oförändrad a-kassa, elstödet – och tillfälligt höjt bostadsbidrag till barnfamiljer.

– Det är det allra mest träffsäkra man kan göra för alla de mammor och pappor som nu kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

Avfärdar priskommission

S vill att det inrättas en priskommission som ska hålla koll på matpriserna, men det avfärdar finansministern. Att sätta matjättarna i samma rum skulle inte vara så lyckat ur konkurrenssynpunkt, anser hon.

– Det viktiga är att priserna kommer ner, och det börjar de göra nu, säger Svantesson, som upprepar sitt löfte om att fortsätta hålla ögonen på matjättarna.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt hävdar att det enda oppositionen är överens om är att höja bränsleskatterna med nästan 7 miljarder kronor och "fördubbla" reduktionsplikten.

– Det är inte en framkomlig väg.

"Bita ihop"

MP:s Märta Stenevi påpekar att sänkta drivmedelspriser inte hjälper dem som inte ens har råd med bil eller som inte har råd att sätta mat på bordet. MP vill att regeringen sänker matmomsen.

ANNONS

– Regeringen sitter på makten att i ett slag sänka momsen på näringsrika basvaror med tolv procent.

Ali Esbati (V) anklagar de styrande partierna för "chockerande passivitet".

– Det är som om stora grupper i vårt land är osynliga för högerregeringen och SD.

Då kommer tips om att "bita ihop" och "kolla priser", anser han.

– Elisabeth Svantesson, Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt blir livsstilscoacher.

ANNONS