Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ellen Broström är en av sju kandidater som tävlar om att bli Gotlands lucia 2017.

"Sången i fokus, inte hur vi ser ut"

17-åriga Ellen Broström från Träkumla socken är en av tjejerna som hoppas på att få bli Gotlands lucia i år.

Sedan Ellen Broström var liten har luciatävlingen varit en stämningsfull del under juletiden där bilder på kandidaterna synts i tidningen.

- Så att få vara med nu är en jättestor ära och roligt. Jag har sjungit hela mitt liv och att vara med i Gotlands lucia är lite som pricken över i.

Totalt sju tjejer tävlar i år och kandidaterna har valts ut genom en sånguttagning. På Helagotland.se finns sångklipp som går att lyssna på.

- Jag känner att det är bra att man lagt till sången. Det blir annars lätt en skönhetstävling som det blivit tidigare år, säger Ellen Broström.

Hon tror att tävlingen fortfarande är så pass populär på Gotland för att arrangören just vänt fokus från skönhet till sång.

- Det känns väldigt rätt i tiden och mer modernt att lägga ut klipp när vi sjunger och inte bara bilder som det var förut.

Men hon förstår att arrangörer har det svårt och att vissa tjejer inte är intresserade av att delta i en "skönhetstävling".

- Men jag känner för min del, i och med att sångdelen finns, att det inte är så stort fokus på hur man ser ut längre, säger hon.

TT: Men varför ska man behöva rösta fram lucian?

- Det finns ett stort engagemang bland gotlänningar och det är en fin tradition, men visst kan man se över det inför framtiden.