Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en och en halv timme körde den tunga lastbilen norrut längs E20 utan möjlighet att bromsa. Efter en heroisk insats av polisen, kunde föraren köra fordonet ut på en åker och få stopp den utan att någon kom till skada. Arkivbild.

Så stoppades den skenande lastbilen

I en och en halv timme körde den tunga lastbilen norrut längs E20 utan möjlighet att bromsa. Efter en heroisk insats av polisen kunde föraren köra fordonet ut på en åker och få stopp på den utan att någon kom till skada.

Lastbilen var på väg norrut på E20. I höjd med Vårgårda upptäckte föraren att det var något tekniskt fel som gjorde att den inte gick att manövrera. Han slog larm medan färden fortsatte norrut i omkring 50 kilometer i timmen.

Polisen rykte ut med många enheter. Lastbilen fick eskort med polisbilar framför och räddningstjänsten följde bakom i fall något skulle hända. Radion sände varningsmeddelanden och påfarter spärrades medan bilen fortsatte sin färd norrut.

- När det stod klart att det inte gick att lösa situationen på annat sätt så började vi undersöka om det gick att hitta en traktorväg där han skulle kunna köra av vägen, berättar Peder Karlsson.

Framför lastbilen

Två polispatruller fick i uppgift att leta långt framför lastbilen för att se om de kunde hitta en tänkbar avfart. Av chauffören fick de beskrivningar på vad som krävdes för att bilen skulle kunna köra av vägen utan det skulle leda till en allvarlig olycka. Patrullerna skickade sedan bilder tillbaka till föraren så att han kunde se den valda platsen och godkänna den.

- Kollegorna var så uppfinningsrika att de fick tag på en traktor som kunde lägga igen traktorvägen så det inte fanns några hålor i vägen när lastbilen kom, berättar Peder Karlsson.

Ut på åkern

När lastbilen nådde platsen styrde chauffören av vägen och ut på en åker. På ett gärde nära Lundsbrunn stannade bilen till slut av sig själv. Den orkar helt enkelt inte längre dra det tunga lasset vidare i åkerjorden.

Händelsen orsakades av ett tekniskt fel på bilen. Den ska nu undersökas för att se om man kan hitta en förklaring.

- Stor eloge till chauffören som behöll lugnet, säger insatsledare Peder Karlsson.