Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så påverkar coronapandemin Societén och Hotel Tylösand

Hur blir det med partyt i Halland coronasommaren 2020? Vi kollade läget med Hotel Tylösand och Societén – och med en som håller koll på hur krögarna sköter sig när inget är som vanligt.

Årets upplaga av Partyhalland innefattar inte särskilt mycket dans, konserter och folkmassor – snarare blir det uteserveringar med bordsservering och glest mellan gästerna.

Restriktionerna på max 50 personer som gäller offentliga tillställningar omfattar inte restauranger, barer eller klubbar. Folkhälsomyndighetens regler säger dock att trängsel i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte får förekomma och att besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Från och med den första juli har kommunerna större befogenheter och kan döma verksamheter till vite (eller stängning) om inte föreskrifterna följs.

– Nu tror inte vi att det kommer att behövas. Det är många steg dit och jag hoppas att vi kan lösa det här i samförstånd med de som driver våra ställen, säger Per-Ola Svensson, biträdande miljö- och hälsoskyddschef i Falkenberg, och fortsätter:

– Det skulle snarare kunna handla om att vi ber innehavare att minska antal bord eller liknande.

”Det är klart att det kan vara svårt för ägare att tacka nej till gäster man gärna vill ha.”

Dansgolv och nattklubbar blir naturligtvis svåra att hålla öppna. I stället fokuserar de flesta på bordsservering. En del har utökat sina serveringsytor så det inte blir så trångt.

– Vi var ute en sväng i fredags och gjorde kontroll och jag tycker att de flesta sköter sig. Utmaningen ligger i att hålla i detta nu. Det är klart att det kan vara svårt för ägare att tacka nej till gäster man gärna vill ha, säger Per-Ola Svensson.

Tror du att det blir problem nu i juli när fler har semester?

– Det vet man inte. Men jag tycker att det finns en hög ambition att hjälpa kunderna att göra rätt. Sen får man inte glömma det personliga ansvaret man har som gäst heller. Kanske behöver man inte gå in på ett ställe om det redan är mycket folk där.

Nytt koncept på Hotel Tylösand

På Hotel Tylösand i Halmstad blir det ingen After Beach på Solgården i år. Och de stora konserterna är inställda. Men vd Elisabeth Haglund säger att de har hittat ett annat koncept de är nöjda med. Hela Solgården har gjorts om till en stor uteservering för mat och dryck. På dansgolvet har man numera bord.

– Dessutom har vi underhållning både dag- och kvällstid, någon trubadur eller en duo som spelar. Vi har fått väldigt bra feedback på det vi gjort, säger hon och tillägger att alla uteserveringar är vädersäkrade om det skulle börja regna.

Elisabeth Haglund betonar att de är väldigt noga med att följa de regler som finns. Hjärtan på golven uppmanar till avstånd, antalet platser på restaurangerna är färre än vanligt och ingen servering sker vid barerna.

– Vi är glada att vi har lyckats skapa något där man ändå kan umgås utan att vara för nära andra gäster.

”Fler och fler uppmärksammar att man kan umgås lite socialt även med de restriktioner som gäller.”

Societéns vd: ”Det börjar ta sig nu”

LÄS MER: Societéns coronaregler under krisåret 2020

På Societén i Varberg har man tagit fram ett liknande koncept. Konserter, större dansgolv och minglande med drycker ingår inte i utbudet i år. I stället har man satsat på något som kallas för ”Social Lounge – Bar & Club”.

– Här varvar vi underhållning mellan pianobarsartister och dj’s. Vissa kvällar har vi både och, säger Peter Gustavsson, vd på Societén.

Mat och dryck beställs från borden. I viss mån går det även att handla dryck via en kassa ungefär som i en butik, men därefter ska man återvända till sitt bord.

Lätt spontandans tillåts vid gästernas bord så länge det sker under ”coronaordnade former”, enligt Peter Gustavsson. Även Bodegan mitt i Societetsparken håller öppet – även om man inte kan erbjuda lika mycket underhållning där som vanligt.

– Men jag tycker att det börjar ta sig nu. Fler och fler uppmärksammar att man kan umgås lite socialt även med de restriktioner som gäller, säger Peter Gustavsson.