Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Så fritogs Anki och Pasis dotter ur fångenskapen hos IS

Under nästan ett års tid levde 15-åriga Marilyn från Marks kommun hos terrororganisationen IS. Hon hade följt med sin pojkvän dit, som hade anslutit sig för att bli IS-krigare. Pojkvännen dödades i en bombräd och Marilyn blev kvar med deras nyfödde son. I SVT:s Dokument Inifrån får tittarna följa föräldrarnas kamp för att få hem Marilyn till Sverige.

Ur Dokument Inifrån "Ensamma mot IS"

I det första avsnittet av SVT:s "Dokument Inifrån: Ensamma mot IS" berättades historien om hur 15-åriga Marilyn från Sverige följde med sin pojkvän för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Föräldrarna kämpade i månader för att få hem henne, men inga myndigheter kunde hjälpta till och de fick rådet att vänta tills kriget i Irak var över. I onsdagens program skildras det hur Marilyn till slut lyckas fly. Men att det visar sig vara långt ifrån enkelt att anpassa sig till vardagen hemma i Sverige. 

Hotades stenas till döds

Efter att tidigare ha misslyckats med flera flyktförsök behövde Marilyns föräldrar Anki och Pasi övertyga henne om att våga försöka igen. Hon befann sig då i en liten stad utanför Mosul i Irak, som var ett starkt IS-fäste. Föräldrarna hade anlitat kurdiska smugglare som skulle genomföra fritagningen. Men under dagen för flykten fick Anki och Pasi ett oroväckande meddelande.

– Fick lite dåliga nyheter här precis. Marilyn ska upp i rättegång i eftermiddag. De påstår att hon har haft en affär med en kille i smyg. Hör hon inte av sig i kväll så kan det betyda många olika saker. I värsta fall att hon är dömd till att stenas till döds, sa hon, säger Marilyns pappa Pasi i programmet.

Flyktförsöket ställdes in i sista sekund. Ord stod mot ord i rättegången, men till slut bestämde sig IS domare att fria Marilyn. Orsaken sades vara att hon var så ung och dessutom var nybliven mamma.

Blev en världsnyhet

Nästa försök lyckades och snart befann sig Marilyn på ett plan hem till Sverige. Fritagningen blev en världsnyhet och medier från hela världen jagade familjen. Reportrar från andra länder reste till Sverige, tog sig in i familjens trädgård och sökte upp Marilyns syskon där de gick i skolan. Men Marilyn orkade inte prata med någon om sina upplevelser. Hon mådde dåligt och sörjde fortfarande pojkvännen.

– Lyssna, du får välja mellan mig eller ISIS, sa jag. Då sa han "Om du vill följa med mig så varsågod. Om du vill stanna här så varsågod. Men jag vill helst att du följer med mig.” Och jag var så kär i honom, så jag tänkte att jag måste, berättar Marilyn i programmet. 

Föräldrarna tog kontakt med socialtjänsten i kommunen för att få hjälp. De ordnade så att Marilyn och hennes son fick bo på ett behandlingshem i två månader. Men där stannade hon bara där i sju dagar.

Längtade tillbaka till IS

Innan hon följde efter pojkvännen till IS hade Marilyn hoppat av skolan och hängde i köpcentrumet Nordstan i Göteborg. Där hamnade hon i dåligt sällskap och tog droger. Efter hemkomsten skrevs det och spekulerades mycket om Marilyn på sociala medier. Det ryktades att hon var terrorist och farlig. Hon vill inte stanna i Marks kommun och började åka till Nordstan för att umgås med sin gamla kompisar. Hon börjar även se på filmer som IS hade skapat i propagandasyfte. En del av henne verkade längta tillbaka. 

– Det som ofta händer är att man lätt glömmer allt det hemska och det traumatiska man har varit med om. Så börjar man bagatellisera och till och med romantisera det som har hänt. Speciellt när man kommer till i en vardag som kanske inte fungerar, säger Yassin Ekdahl, expert hos nationella samordnaren för våldsbejakande extremism, i programmet. 

Vill jobba på behandlingshem eller asylboende

Familjen mådde dåligt och upplevde inte att myndigheterna hade några förslag på hur de skulle hantera situationen. 

– Alla sa till oss att kampen mot IS är omöjlig och vi aldrig skulle få ut Marilyn därifrån. Men kampen mot myndigheterna i Sverige är hopplös. Det är en återvändsgränd vad vi än gör, säger Marilyns pappa Pasi i programmet. 

I slutet av sommaren hände något. Marilyn åkte inte lika ofta till Göteborg, utan stannade istället hemma mer. Hon började även reflektera över hur hennes föräldrar mådde. Dessutom började hon berätta om sina upplevelser och känslor. Marilyn vill nu tillbaka till skolan. I framtiden hoppas hon få jobba som personal på behandlingshem eller på asylboende.

 

Del 2 ur "Dokument Inifrån: Ensamma mot IS" sänds klockan 20:00 onsdagen 21 december i SVT1.