Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från norra Svealand och uppåt i landet kommer det att bli en vit julafton. Arkivbild.

Så blir vädret på julafton

Julfirare kan pusta ut – inget extremväder väntas till dopparedagen. Däremot blir julen grön på flera håll och den som vill ha snö får röra sig norrut.

I södra delarna av landet väntas snön inte ha landat när tomten anländer på julafton. Däremot får julfirare från norra delarna av Svealand och uppöver en vit jul.

- Det kommer att vara milt i söder, men från norra Svealand och uppåt blir det minusgrader och ett snötäcke på marken, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Flera plusgrader väntas

I Götaland kan det bli uppemot sju plusgrader på dopparedagen, även på vissa håll i södra delarna av Svealand når temperaturer över plusstrecket. Kyligast blir det i de nordligaste delarna av landet med temperaturer på tio–femton minusgrader under julafton.

Huruvida regn (i söder) eller snö (i norr) faller från himmelen är dock osäkert just nu.

- Det finns en viss osäkerhet i hur mycket regn det kan bli i de sydligaste delarna. I övrigt pekar det mot mest uppehåll i landet.

Och för vissa firare i landet innebär uppehållet på julafton att man till och med kan få en liten solglimt i vintermörkret.

- Vissa kanske kommer att få njuta lite av blek decembersol så här i juletid, men det är bara allra längst i norr, säger Sjöstedt.

Vanligt med snöfri jul

Men att inte hela landet är täckt med snö på julafton är inte ovanligt – snarare tvärt om.

- I stora delar av norra Sverige är det vanligt med en vit jul, och även i nordvärsta Svealand. Men om du tar dig längre söderut så är det mer sällsynt snö på julafton.

Senast som i stort sett hela landet hade snö på julafton var 2010, något som även inträffade året dessförinnan. Vissa områden har inte haft någon snö alls den 24 december sedan dess, exempelvis Lund i Skåne.

- Så det hör inte till vanligheten att ha snö på julafton i Sverige, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.