Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en stor insats på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna där två morddömda fångar tagit två ur personalen som gisslan slutade det hela utan allvarliga skador.
Efter en stor insats på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna där två morddömda fångar tagit två ur personalen som gisslan slutade det hela utan allvarliga skador. Bild: Christine Olsson/TT

Säkerhetschefen: Vi har brustit

De två intagna som höll två kriminalvårdare gisslan på Hällbyanstalten har anhållits misstänkta för människorov.
Kriminalvården utreder nu hur detta kunde inträffa och vidtar åtgärder på samtliga anstalter i landet för att undvika att fenomenet sprider sig.

Vid 22.30-tiden onsdag kväll anhölls de två tidigare morddömda männen misstänkta för människorov på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ungefär tio timmar tidigare hade männen trängt sig in och barrikaderat sig i ett vaktrum på sin avdelning, och tagit två kriminalvårdare, en man och en kvinna, som gisslan. Förhandlingar fördes med gisslantagarna och vid 19-tiden släpptes mannen i utbyte mot 20 pizzor som levererades från en lokal pizzeria. Vid 21.30-tiden meddelades att även kvinnan hade släppts.

– Vi är så otroligt lättade över den här utgången och våra medarbetare som är utsatta för det här är oskadda och mår efter omständigheterna väl. Någonstans har vi brustit i våra rutiner och det kommer vi att utreda internt, samtidigt som det pågår en förundersökning rörande människorov, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Kenneth Holm till TT.

Ingen dubbelbeläggning

Varför gisslantagandet skedde är enligt Holm för tidigt att svara på, det är något som utredningarna kommer att titta på. Men i nuläget verkar inte den överbeläggning som under senare år pressat Kriminalvården ha bidragit. Förra året var snittbeläggningen över hundra procent på landets fängelser.

– Vi har varit väl medvetna senaste åren om riskerna med överbeläggningen, men just på den här avdelningen fanns ingen dubbelbeläggning utan det var normalavdelning precis som det brukar vara på Kriminalvården, under normala förhållanden, säger Kenneth Holm.

"Enklare föremål"

Den ena kriminalvårdaren är erfaren och fast anställd, den andra vikarie. Inget tyder på att de ska ha agerat felaktigt på något sätt, sade Kriminalvården under onsdagen. Det har rapporterats om att de intagna haft någon typ av vapen, men säkerhetsdirektören kan inte gå in på vad det kan röra sig om.

– Det är också nåt som utredningen får titta på, men jag kan säga att det inte rör sig om några avancerade vapen eller liknande. Exakt vad det är får vi återkomma till.

TT: Men hur kan man ha tillgång till något sådant, som grov brottsling på ett fängelse i högsta säkerhetsklass?

– Det beror på vad det är. Det här är några enklare föremål vad jag har förstått. Det kan vara allt från pennor och så vidare. Det är för tidigt att svara på det än.

Haft visitationsinsats

Kenneth Holm pekar på att Kriminalvården precis i juni gjort en grundlig visitationsinsats på samtliga klass 1-anstalter, just på grund av de risker som kommer med överbeläggningen. Inga vapen eller andra otillåtna föremål hittades, vilket enligt Holm talar för att de vapen de intagna hade vid gisslantagandet var egentillverkade och av enklare slag.

TT: Finns en oro nu för att det här ska sprida sig till andra anstalter?

– Det kan finnas en oro över det, därför vidtar vi nu kompensatoriska åtgärder på samtliga anstalter. Det har alla regionchefer fått i uppdrag nu, så att vi inte får någon spridning. Det kan vara att man tar in extra personal, har höjd beredskap, extra bevakning och så vidare.

Förhör vittnen

Inom ramen för den polisiära utredningen av händelsen ska förhör hållas med de inblandade och vittnen. Senast på lördag klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om männen ska begäras häktade.

Samtidigt gör alltså Kriminalvården sin egen utredning av händelsen.

– Vi har en internutredning som kommer att titta på vad som kan ha orsakat den här händelsen och vad vi kan lära av den, så att den inte återupprepas, säger Kenneth Holm.

Enligt Expressen avtjänar båda männen 18-åriga fängelsestraff för mord. Straffet för människorov ligger på mellan fyra år och livstids fängelse.

– När en person som redan sitter i fängelse fälls till ansvar för ett nytt brott kan det leda till att ett nytt fängelsestraff döms ut, säger Pia Johansson, lagman vid Halmstad tingsrätt.