Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UD, utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg. Arkivbild.

Rysk toppdiplomat pekas ut som spionchef

Den ryske diplomat som misstänks för underrättelseverksamhet i Sverige har en chefsposition för SVR, ryska underrättelsetjänsten, enligt Dagens Nyheter. Säpochefen Klas Friberg uppger att han är förvånad över att diplomaten inte har lämnat landet.

- Det enda uttalande jag kan göra är att jag är något förvånad över att han inte gjort det ännu, säger Friberg till DN och uppger att Säpo har informerat regeringen om vad som hänt.

Diplomaten är enligt DN högt uppsatt på ambassaden i Stockholm – och underrättelseofficer i den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR. Han bedöms av Säpo vara chef för SVR:s verksamhet i Sverige, men arbetar utåt som diplomat vid ryska ambassaden

Daniel Stenling, Säpos enhetschef för kontraspionage, uppger för DN att det kan finnas en anledning till att den högt uppsatte diplomaten är kvar i Sverige.

- Jag kan förstå att det finns anledningar för dem (ryssarna) att han är kvar, men jag vill inte gå in på dem, säger han.

Utrikesdepartementet kallade upp den ryska ambassadören under onsdagen för att kräva att diplomaten lämnar landet.

Bakgrunden är ett möte för som inträffade för drygt två veckor sedan då diplomaten träffade en svensk 45-årig teknikkonsult på en restaurang i Stockholm. Svensken greps och sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha spionerat på Sverige åt Ryssland. Mannen själv nekar till brott.