Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Rymning från Sis-hem i Öxnevalla

Polisen har omhändertagit den man som rymde från ett Sis-hem i Öxnevalla i Marks kommun under onsdagseftermiddagen.
Ett stort antal poliser sökte efter mannen vid Sis-hemmet efter rymningen, bland annat med hundpatrull och helikopter.

Polisen larmades om rymningen från Statens institutionsstyrelses, Sis, ungdomshem i Öxnevalla klockan 16.55 på onsdagseftermiddagen. Då ska mannen, som är i 20-årsåldern, redan ha varit på fri fot i minst 20 minuter.

– Han har avvikit från hemmet. När polisen får vetskap om det har han varit borta i minst 20 minuter och vi inleder en insats efter det att vi fått en handräckningsbegäran översänd till oss, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Sökinsats med helikopter och hundar

Polisen har under kvällen haft en stor insats i området kring Sis-hemmet. Bland annat har hundpatrull och helikopter involverats i sökandet.

– Det har inte hjälpt. Då misstänker vi att han på något sätt har tagit sig vidare, möjligtvis om det har funnits någon bil eller liknande som har väntat. Det är en hypotes, men vi vet inte, sade Stefan Gustafsson under kvällen.

Själva sökinsatsen vid hemmet var vid 19-tiden på onsdagen avslutad. Information om rymningen, och att mannen är efterlyst, gick då ut inom polisen.

– I nuläget är han på okänd ort och efterlyst, sade Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

Klockan 21.51 kunde polisen meddela att mannen omhändertagits. Detta efter att allmänhet sett honom i Horred, ungefär nio kilometer från hemmet, och misstänkt att det var mannen som rymt från Sis-hemmet.

Mannen kommer nu att återföras till hemmet.

Var placerad enligt LVU

Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis, bekräftar att en avvikning skedde från det aktuella hemmet på onsdagen. Han vill inte i detalj beskriva hur mannen kunnat avvika.

– En sådan här händelse kommer att utredas, och då kommer man att få reda på vad som hänt.

Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Stefan Hell Fröding, pressekreterare på Sis. Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Mannen rymde från själva institutionsområdet. Han var placerad enligt Lagen om vård av unga, LVU, uppger Stefan Hell Fröding. Det innebär att socialtjänsten har fattat beslut om placeringen.

”Naturligtvis ska inte avvikningar ske”

Det aktuella hemmet i Öxnevalla är en del av ungdomshemmet Fagared, som ansvarar för icke skolpliktiga pojkar. Den unga mannen i fråga var alltså inte placerad där på grund av en brottsdom.

– Sedan kan man vara placerad för ett kriminellt beteende, men det är det sekretess på så det kan jag varken bekräfta eller dementera.

Han menar att ungdomarna som är placerade enligt LVU är placerade där för att skyddas från sitt eget beteende, snarare än allmänheten.

– Naturligtvis ska inte avvikningar ske, utan ungdomar ska vara på plats och få den behandling de har rätt till.