Flera kommuner har tagit emot frågor från oroliga föräldrar efter att rykten spridits på sociala medier om sexualundervisning i förskolan. Arkivbild.
Flera kommuner har tagit emot frågor från oroliga föräldrar efter att rykten spridits på sociala medier om sexualundervisning i förskolan. Arkivbild. Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Rykten om sexbok i förskolan: "Desinformation"

Det sprids rykten på sociala medier om att förskolor bedriver sexualundervisning, rapporterar flera medier.
– Man undergräver förtroendet för förskolorna och de offentliga verksamheterna, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg i Göteborgs kommun.

ANNONS
|

Det sprids falska påståenden på nätet om att Skolverket sexualiserar barn och att en ny läroplan uppmanar förskolebarn att utforska sin sexualitet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt SVT Väst handlar det bland annat om en sex- och samlevnadsbok, "Boken om att knulla". Den riktar sig till unga vuxna med funktionsnedsättningar, men på sociala medier sprids rykten om att den används på förskolor.

I Göteborg, Stockholm och Malmö har kommunerna fått ta emot frågor från oroliga föräldrar.

– Det är allvarligt eftersom de här felaktigheterna gör att föräldrar och andra anhöriga blir oroade helt i onödan, säger Ingrid Essegård, undervisningsråd på Skolverket, till Ekot.

ANNONS

Oklar avsändare

Georg Schwarz, säkerhetsstrateg på förskoleförvaltningen i Göteborg, säger att man från kommunens sida inte vet vem som ligger bakom uppgifterna – som de ser som en desinformationskampanj.

– Att sprida osanna eller vilseledande uppgifter med syfte att påverka människors attityder eller handlande i en viss riktning, eller att åstadkomma skada för verksamheten, det ser vi som en desinformationskampanj, säger han till TT.

Än så länge har relativt få hört av sig till kommunen, men Georg Schwarz ser i förlängningen en viss risk för att oroliga vårdnadshavare håller sina barn hemma. Han drar paralleller till den omfattande desinformationskampanjen mot socialtjänsten som blossade upp under 2022.

– I och med att det är relativt få som hört av sig så vet vi inte hur stor genomslagskraft den här kampanjen får.

Stöd till förskolor

TT: Hur säkra är ni på att det är en desinformationskampanj och inte bara rykten som cirkulerar?

– Från förskoleförvaltningens sida handlar det om hur budskapet formulerats och spridits inledningsvis. Det verkar inte som att det är enskilda vårdnadshavare som ligger bakom de här klippen. Men mer än så vet vi inte just nu, säger Georg Schwarz.

I flera kommuner agerar man nu med stöd till förskolorna kring hur de kan prata med oroliga föräldrar.

ANNONS

– Vi ger förskolepedagogerna de verktyg och svar de behöver ha för att kunna lugna och informera om hur det fungerar på förskolorna, säger Georg Schwarz.

ANNONS