Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morgan Johansson presenterade i dag Klas Friberg som ny chef för Säpo.

Rutinerad polis blir ny Säpochef

Det ska vara en riktig polis i år. När en ny rikspolischef utsågs föll valet på en riktig räv i yrket, Säpochefen Anders Thornberg. När Thornbergs efterträdare nu koras blir det en annan veteran, Klas Friberg, senast högste chef i polisens region Väst.

- När vi skulle välja ny Säpochef hade vi två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet, och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom fått ett starkt internt förtroende, sade justitieminister Morgan Johansson (S) när han vid en presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm presenterade sitt val.

Klas Friberg tillträder sitt nya jobb den 1 mars. Johansson säger att Säpos verksamhet expanderat kraftigt de senaste åren, både när det gäller anslagen och antalet anställda.

- Hans uppgift blir nu att leda Säkerhetspolisen under denna fortsatta expansion, säger Johansson, som räknar med att Friberg står för kontinuitet.

Nytt normalläge

Den nye Säpochefen har bland annat tjänsterna som länspolismästare, regionpolischef och chef för Rikskriminalpolisen (numera Noa) på meritlistan.

"En kompetent ledare med lång erfarenhet och djupa kunskaper om det polisiära arbetet", konstaterar Polisförbundet.

Friberg säger att säkerhetsläget i Sverige har försämrats.

- Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, säger han.

Skydda det skyddsvärda

Friberg tillträder ett valår, då Säkerhetspolisens insatser för att skydda demokratin är särskilt intensiv i form av personskydd för politiker och bekämpning av eventuell påverkan från främmande makt. Men Säpos och den öppna polisens planering för valet har pågått i två år, påpekar han.

Han fick frågan om att ta över jobbet som chef för Säkerhetspolisen för två veckor sedan och tackade ja efter två dagars betänketid.

- Jag vill, jag kan och tycker att det ska bli roligt.

Friberg beskriver högtidligt uppgiften som att "skydda det mest skyddsvärda vi har" – människorna i Sverige och deras möjligheter att utnyttja sina demokratiska rättigheter. Och han säger sig vara bra på att bevara en hemlighet.