Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Rune, 3, var fast i brinnande bil

Johanna var på väg hem från Borås sjukhus med sin sambo och sina två barn, Astrid, snart två år, och Rune, snart tre år. Plötsligt säger Johannas sambo ”nu kommer vi krocka” och efter det tappade bilen fäste. – Bilen for in i räcket på motsatt sida, studsade tillbaka mot diket och bilen slog runt, säger Johanna som nu är tacksam för bälten och bilbarnstolar.

Familjen hade varit på sjukhuset för att Rune skulle göra en synkontroll. På vägen hem noterade Johanna att det var nollgradigt och berättade detta för sambon, något som BT var först att skriva om. 

De befann sig på Riksväg 41 på väg hem mot Skene, när sambon plötsligt säger ”nu kommer vi krocka”. Därefter tappade bilen fäste, for in i räcket på motsatt sida om vägen och studsade tillbaka i diket.

Bilen slog runt

– Då trodde ingen av oss att bilen skulle slå runt, eftersom farten hade minskat så mycket, men bilen slog runt och barnen skrek, säger Johanna.  

Direkt efter att bilen slagit runt och stannat knäppte Johanna loss sitt bälte och hittade en öppning i bilen – ett krossat fönster som delvis var täckt av diket. Hon trodde först inte att hon skulle komma ut genom den lilla öppningen, men lyckades åla sig ut. Samtidigt knäppte sambon loss Astrid och skickade henne mot fönstret så Johanna kunde dra ut henne. 

Samtidigt som sambon kopplade loss Rune, stod Johanna vid vägen och vinkade efter hjälp. Plötsligt ser hon hur det brinner i bilen.

–  Jag skrek till min sambo att skynda sig, sedan såg jag Rune vid fönstret och drog ut honom. Till sist när min sambo skulle ut, hör jag honom säga att han inte kommer ut, och jag fick panik. Men tillslut kom han ut och alla var ute ur bilen, säger Johanna

Inga hjältar

Johanna och hennes sambo beskriver att de agerade utan att tänka. Att de inte hade någon plan på hur de skulle göra, utan bara agerade. 

– Vi handlade tillsammans. Vi agerade utan en ”plan”, utan det kom naturligt.

Johanna och hennes sambo vill dock inte ses som några hjältar, utan vill istället hylla alla de som befann sig på olycksplatsen och hjälpte familjen med vad de kunde, såväl räddningstjänst, polis och privatpersoner.

– En lastbilschaufför tog sin brandsläckare och släckte det som brann, folk ringde på hjälp och erbjöd sig att sätta oss i deras bilar och tog hand om och kramade om barnen, säger hon.

Familjen vill nu nå ut till alla de som hjälpte till vid den hemska olyckan. Vare sig det handlade om att erbjuda familjen skjuts hem eller att bara vara där och krama om och trösta barnen. 

Vill tacka alla som hjälpte till

– Det är viktigt. Vi vill verkligen tacka alla på olycksplatsen. Alla var så otroligt hjälpsamma och snälla. Barnen fick varsitt gosedjur av ambulanspersonalen och Rune fick en mössa med räddningstjänsten logga på. Barnen mår bra, vilket är det viktigaste, att barnen klarade sig utan minsta skråma, säger Johanna.

Familjen klarade sig mirakulöst utan några allvarliga skador, sambon fick lite skärsår efter glassplittret och Johanna har smärta i nacken.

– Men vi hade verkligen änglavakt, säger hon.

Olyckan hade kunnat sluta i katastrof, men familjen klarade sig troligen bra tack vare bilbälten och bilbarnstolar. Familjen visste om hur viktigt det är med bilbälte och bilbarnstol sedan innan, men fick bevisat i olyckan vilken otrolig skillnad det faktiskt gör. 

– Nu fick vi se hur viktigt det är med bälte och bilbarnstol. Vi for inte omkring, utan alla satt upp och ner på sina platser. Bältet och bilbarnstolarna hjälper mer än man tror, vi fick verkligen uppleva hur viktigt det är, säger Johanna.