Mitt i omikronvågen planeras en ny demonstration mot vaccinpass. På bilden tågar 'Tusenmannamarschen 2.0' i Stockholm i slutet av november.
Mitt i omikronvågen planeras en ny demonstration mot vaccinpass. På bilden tågar "Tusenmannamarschen 2.0" i Stockholm i slutet av november. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Risk för radikalisering bland vaccinmotståndare

Motståndare mot Sveriges coronapolitik mobiliserar till en ny demonstration i Stockholm. Coronaprotesterna har präglats av konspiratoriska budskap, och enligt Center mot våldsbejakande extremism finns en risk att de mest militanta radikaliseras – något som redan skett i Tyskland.

ANNONS

– Det är väldigt viktigt att inte peka ut någon. Du får demonstrera och säga vad du tycker. Men pandemin var och är en grogrund för konspirationsteorier, och det är något som våldsbejakande extremistgrupper kan utnyttja för sina egna syften, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).

Nästa lördag den 22 januari anordnas en protest mot vaccinpass på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Arrangör är den så kallade Frihetsrörelsen, som under det gångna året ordnat flera protester såväl i Stockholm som Göteborg och Malmö.

Målet är att samla 50 000 deltagare. Hittills påstås runt 15 000 ha "anmält" sig via en hemsida. Men hur många som verkligen kommer att dyka upp är oklart.

ANNONS

– De har en historik av att kraftigt salta deltagandet i sina demonstrationer. Jag är tämligen säker på att de inte kommer i närheten av 15 000. Däremot finns starka skäl att tro att det kommer att bli fler än det tidigare har varit, säger Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo som bevakar högerextrema rörelser.

Ny fråga mobiliserar

I sociala medier är intresset för att delta stort och vid de senaste demonstrationerna i Göteborg och Malmö har deltagarantalet varit klart högre än tidigare, konstaterar han. Förklaringen är vaccinpassen som Sverige införde den 1 december.

– Det finns ett legitimt ifrågasättande av vaccinpass som inte behöver vara förknippat med extremism eller konspirationsteorier. Men högerextremister och konspirationstroende har fått ny energi och en aktuell fråga att mobilisera kring. Tidigare har det funnits splittring i synen på covid och på vaccin men här är de helt överens, säger Jonathan Leman.

I dag krävs vaccinpass vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 deltagare, men regeringen har öppnat för att det även ska kunna gälla på restauranger, handelsplatser, gym och liknande. Även etablerade debattörer har ifrågasatt vaccinpassen och varnat för att Sverige befinner sig på ett sluttande plan.

Men parollen "nej till vaccinpass" lockar även högerextrema på ett tydligare sätt än tidigare, enligt Expo. Vid Frihetsrörelsens demonstration i Göteborg i slutet av november deltog bland annat aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), enligt stiftelsen, som ser en tydlig skillnad mot tidigare.

ANNONS

– Förut gick de högerextrema med i demonstrationerna som vanliga civila. Men i Göteborg märkte de tvärtom ut sig och bildade "ett nationellt block" i tåget, säger Jonathan Leman.

Idéer kan radikalisera

Expo, som följt Frihetsrörelsen sedan start, hävdar även att ledarskiktet i rörelsen radikaliserats och allt mer närmat sig högerextrema grupper och ståndpunkter under året.

– Slutsatsen är att går man i den här demonstrationen kommer man bokstavligt talat att gå sida vid sida med nazister, säger Jonathan Leman.

Samtidigt är rätten att demonstrera grundläggande i ett demokratiskt samhälle, vilket betonas av CVE.

– Man ska passa sig väldigt noga för att blåsa upp det här på ett sätt som bidrar till att dra isär samhället. De har sin fulla rätt att uttrycka sin kritik mot inskränkningarna och den absoluta merparten har sannolikt inte alls någon ambition i en våldsbejakande inriktning, säger Jonas Trolle.

Däremot är det viktigt att inte blunda för det faktum att konspiratoriska idéer har en potential att radikalisera, enligt CVE.

– Det finns en tro och idé om att covid-19 är en av makteliterna planerad pandemi i syfte att införa en global diktatur. För en extremistgrupp är det lätt att utnyttja. I det dolda kan de agera för att underblåsa och elda på detta med katastrofscenarier och påstått onda avsikter, vilket i en förlängning kan radikalisera människor och i värsta fall så att de blir våldsbejakande, säger Jonas Trolle.

ANNONS

Varnat för terrordåd

Mot den bakgrunden är kopplingen till högerextrema grupper som Expo påvisat problematisk, anser han.

– I den miljön finns det personer som både historiskt, i närtid och också i en framtida planering inte drar sig för att använda våld.

Oro över att grupper som motsätter sig coronapolitiken ska gå i extremistisk riktning finns i fler länder. I Tyskland rapporterades i december att en militant del av proteströrelsen smitt planer på att mörda en ledande politiker, och tyska experter har varnat för att landet snart kan få se terrordåd av militanta vaccinmotståndare och personer som kräver lättade restriktioner.

TT: Finns det anledning att börja se konspirationismen som en potentiell ny form av, eller ingång till, våldsbejakande extremism?

– Det kan vara det. Men samtidigt vill jag vara noga med att säga att jag inte vill bagatellisera eller relativisera människors oro och engagemang för något de tycker är fel. Men påståenden om att högre makt eller en stat vill kontrollera sin befolkning med mikrochip, eller att viruset planterats för att kontrollera människor, det är väldigt allvarliga påståenden och en farlig retorik, säger Jonas Trolle.

– Så det finns definitivt skäl att vara vaksam även i Sverige, och det är framför allt en fråga för Säkerhetspolisen.

ANNONS

TT har sökt företrädare för Frihetsrörelsen.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild.
Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Arkivbild. Bild: Veronica Johansson/SvD/TT

Fakta: Coronaprotesterna

Coronarestriktioner och vaccinationsprogram har väckt kritik på flera håll i världen.

I Sverige har proteströrelsen lockat en skiftande skara av konspirationsteoretiker, vaccinskeptiker och personer från den nyandliga världen och alternativmedicinen som inte tror på vården och läkemedel. Även högerextremister har deltagit i motståndet.

Den 6 mars hölls den första större demonstrationen mot coronarestriktioner i Sverige under parollen "Tusenmannamarschen". På Medborgarplatsen i Stockholm samlades några hundra deltagare. När polisen ingrep skadades fem poliser. Omkring 50 demonstranter avlägsnades av polis.

Efter det har nya demonstrationer hållits bland annat på första maj och nationaldagen. Nu senast har proteströrelsen tågat i Göteborg i slutet av november och i Malmö före jul.

Inledningsvis var målet med aktionerna att coronarestriktionerna skulle tas bort och att samhället skulle "öppnas upp". Sedan Sverige införde vaccinpass är det huvudsakliga kravet att detta ska tas bort.

Även i andra europeiska länder har fenomenet dykt upp. På sina håll har motståndarna mot coronapolitiken lyckats samla tiotusentals personer mot nedstängningar och vaccinpass. Vid flera tillfällen har protesterna urartat i våld.

ANNONS