Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Wallenskog, chefekonom på Sverige Kommuner och Landsting, SKL. Arkivbild.

Riksdagen vill ha svar om assistansdom

Försäkringskassan och regeringen ombeds komma till riksdagen för att förklara hur följderna av en uppmärksammad dom om personlig assistans ska hanteras. Vardagen för uppemot 6 000 assistansberättigade kan påverkas negativt.

- Jag har bett om att Försäkringskassan och socialdepartementet ska bjudas in igen till utskottet, säger Emma Henriksson, ordförande (KD) i riksdagens socialutskott.

Hon hoppas att de kan komma till nästa möte, den 9 november. En av hennes utskottskollegor, Liberalernas Bengt Eliasson, har begärt att riksdagen ska hålla en, helst, offentlig utfrågning om assistansen. En sådan tar dock längre tid att organisera.

KD har lämnat in en begäran om att riksdagen ska hålla en aktuell debatt i ämnet.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och förre FP-ledaren och socialministern Bengt Westerberg anser att Försäkringskassan har gjort en alldeles för strikt tolkning av den aktuella domen från Högsta förvaltningsdomstolen. Regeringen måste agera för att rädda assistansen.

Ligga lågt

- Jag tycker att regeringen snabbt ska utreda nödvändiga lagändringar och i väntan på det be Försäkringskassan ligga lågt, säger Bengt Westerberg till TT och vill se en lagändring redan till våren.

Han framhåller att myndigheten själv larmat regeringen om att den anser sig tvingad att tillämpa domen på ett sätt som strider mot grundtankar i assistansreformen om stöd till funktionshindrade.

Försäkringskassan har varnat regeringen för att domen kan få "svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda" och bett regeringen göra något, med förtur. Uppemot 40 procent, runt 6 000 av de lite mer än 15 000 funktionshindrade som har statlig assistansersättning, kan få färre timmar beviljade för assistans för väntetid och beredskap när deras stöd ska omprövas, framhåller myndigheten.

Prata med

Annika Wallenskog är chefekonom på SKL. Hon säger att regeringen kanske inte ska försöka sig på ministerstyre, men att socialdepartementet borde ha en dialog med Försäkringskassan. Därtill bör en snabbutredning göras för att ändra lagen.

SKL anser att Försäkringskassan har gjort en alldeles för strikt tolkning av domen, som handlar om hur så kallad väntetid och beredskap inom den statliga assistansersättningen ska ersättas. Sådan tid ska, i princip, inte längre ersättas.

- Det blir mer en fråga om särskilda insatser vid behov. Då handlar det inte längre om personlig assistans utan om hemtjänst eftersom man inte kan ha en personlig assistent som jobbar i 20 minuter, är ledig i en timme och sedan jobbar 20 minuter igen. Det går inte att organisera arbetet så, säger Annika Wallenskog.

Det går heller inte, enligt henne, ihop med lagen som säger att det ska vara ett fåtal personer runt den assistansberättigade. Ska hemtjänsten rycka in blir det "väldigt många".

Wallenskog säger att mycket mer ansvar än i dag hamnar på kommunerna och kommunernas kostnader kommer att öka rejält. De har redan ökat, med några miljarder, på grund av vägledande domar några år tillbaka.

Det är barn- och äldreminister Åsa Regnér som har ansvar för den så kallade LSS-lagen, som inbegriper personlig assistans. Hon har meddelat att hon inte utesluter lagändringar.