Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Riksdagen publicerade slutdatum för partiledarna

Först rapporterades det att Jan Björklund avgår, vilket han själv var snabb att dementera. När GP går igenom riksdagens hemsida ser det ut som att fler partiledare planerar att avgå. Se samtliga slutdatum i bildspelet ovan.

Samtliga partiledare har fått slutdatum publicerat på sina presentationssidor på Riksdagens hemsida. De flesta ser ut att avgå någon gång 2018, men Centerns partiledare kommer enligt riksdagens hemsida avgå redan den 19 oktober i år.

– Uppgifter om avgång stämmer självklart inte. Jag tänker fortsätta stärka Centerpartiet och vinna nästa val, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

Uppgifter om avgång stämmer självklart inte. Jag tänker fortsätta stärka Centerpartiet och vinna nästa val.

— Annie Lööf (@annieloof)  6 oktober 2016

Jan Björklund (L) var den som man först upptäckte ett slutdatum på. Även Liberalernas partiledare har dementerat saken på Twitter.

– Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga, twittrade Björklund.

Någon vill tydligen att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga.

— Jan Björklund (@bjorklundjan)  6 oktober 2016

 

"Det är felaktiga uppgifter som visas"

Riksdagens kammarkansli menar att det hela berodde på ett fel i datasystemets datumangivelser. Systemet kräver att det alltid finns ett start- och slutdatum för varje ledamot.

– Det var felaktiga uppgifter ur bakomliggande it-system som visades, ja, vissa syns fortfarande, på webbplatsen. Vi beklagar så klart att det blivit så här och arbetar för fullt för att rätta till felet, säger Anna Ström, pressekreterare på riksdagen.

Hur kommer det sig att det bara är vissa partiledare som enligt hemsidan ska sluta?

– Jag vet inte hur felet uppstått. Det är inget jag har kunskap om, men det är ett fel, menar Ström.

Hur länge det kommer framstå som att vissa partiledare är på väg att kasta in handduken är oklart. GP har även varit i kontakt med informationssäkerhetsansvarig på riksdagen som bekräftar att de är ett antal tekniker som jobbar med frågan.