13 personer åtalas i en stor knarkhärva som nystats upp i bland annat Uppsala och Blekinge. Arkivbild.
13 personer åtalas i en stor knarkhärva som nystats upp i bland annat Uppsala och Blekinge. Arkivbild.

Restaurangkök var knarkfabrik

I restaurangköket i Blekinge tillverkades minst 150 kilo amfetamin, som sedan såldes vidare i landet. Nu åtalas 13 personer i den omfattande knarkhärvan.

ANNONS
|

För omkring ett år sedan upptäckte polisen i Uppsala tre personer som tycktes vara inblandade i en omfattande amfetaminhandel. Spåren ledde snart vidare till Blekinge, där två krögare misstänks ha använt ett restaurangkök som knarkfabrik.

- Man har framställt ungefär 150 kilo amfetaminsulftat, det vill säga amfetamin, och haft ingredienser för att tillverka ytterligare omkring 50 kilo, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

ANNONS

Amfetaminet har sålts vidare i bland annat Stockholmsområdet och Uppsalatrakten. Härvan sträcker sig dock hela vägen upp till Norrbotten, där en person som köpt amfetamin från Blekinge i sin tur misstänks ha tillverkat MDMA-tabletter, ecstasy, i större skala.

Egen kamera

- Han har haft en stansmaskin för att tillverka tabletter och förslutit narkotikan i konservburkar, säger Thomas Forsberg.

- Det finns även beslag av de här tabletterna av finsk polis, så det sträcker sig in i Finland också.

En lagerlokal i nordvästra Stockholm har fungerat som distributionscentral – vilket något oväntat också ledde till ett av de viktigare bevismaterialen i utredningen.

- Ja, han som hyrt lokalen har satt upp en kamera med ljudupptagning, så vi har som bevisning en hel del filmmaterial av när narkotika hanteras i lokalen, säger Thomas Forsberg.

ANNONS

- Vi kan ju sätta upp kameror själva ibland som tvångsmedel, men det är ovanligt att vi fick det från de misstänka själva.

Stora summor

Fem personer åtalas nu misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Bland de övriga åtalspunkterna finns exempelvis grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

Enligt Thomas Forsberg har merparten av amfetaminet sålts vidare, uppskattningsvis för omkring 45000-50000 kronor per kilo.

- Man kan räkna på olika sätt, här handlar det ju om grossistledet. Men det blir ett antal miljoner ändå.

Rättegången hålls i Uppsala tingsrätt med början i nästa vecka.

TT

ANNONS