Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lankesisk militär patrullerar i Colombo i Sri Lanka efter attackerna på påskdagen.

Resor till Sri Lanka får bokas om

De som har inbokade resor till Sri Lanka med svenska charterbolag den närmaste tiden har fått möjlighet att boka om sina resor. För dem som redan befinner sig i landet är det en god idé att kontakta sina försäkringsbolag för att se vad som gäller efter UD:s reseavrådan.

"Vi har under dagen ringt kunder med inbokade resor närmsta veckan och erbjudit dem att boka av eller boka om. Vi kommer att kontakta kunder med resor inbokade fram till 30 april under kommande dagar", skriver Ving i ett mejl till TT.

Samtliga resebolag som TT har varit i kontakt med uppger att det är lågsäsong för resor till Sri Lanka. Tui har inte några planerade resor till ön förrän i juni, enligt Tuis presstjänst.

Även Apollo har varit i kontakt med sina kunder för att se om de vill omboka sina resor. Resebolaget har inga inbokade resor till Sri Lanka den närmaste tiden.

- Vi har ett 20-tal resenärer som är på plats som håller på att bli kontaktade personligen gällande hur de vill göra nu, om de vill åka hem eller om de vill stanna kvar, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

För resenärer som befinner sig i länder som Utrikesdepartementet avråder från att åka till – som nu är fallet med Sri Lanka – och som inte har skadats, är det viktigt att kontakta sina försäkringsbolag för att det så kallade katastrofmomentet i reseskyddet (som ersätter kostnader för att kunna ta sig till en säkrare plats) ska gälla.

För dem som är i Sri Lanka nu kan försäkringsbolag kräva närhet till terrorhandlingen för att betala ut ersättning.

- Rimligtvis borde man få ersättning när det har skett terrorhandlingar på flera ställen i landet. För att vara helt säker bör man kontakta sitt försäkringsbolag, säger Anna-Karin Baltzari, chef på oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå.