Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett stort tillslag mot personer i södra Sverige, som misstänks syssla med olaglig handel av reptiler, har gjorts av polisens Nationella operativa avdelning (Noa) i samarbete med polisregion Syd, länsstyrelsen och Jordbruksverket. Arkivbild.

Reptiler beslagtagna i stor polisinsats

Ett 50-tal poliser har slagit till på flera platser i södra Sverige mot personer som misstänks syssla med olaglig handel med reptiler. Enligt polisen handlar det om organiserad brottslighet med internationell prägel.

- De här personerna som vi har gjort tillslag mot har varit kända för oss under en längre tid. Därför har vi nu gjort ett samlat tillslag och velat vara noggranna med att inte förstöra bevis och då måste vi slå till samtidigt på många adresser, därav den långa förberedelsetiden, säger Filippo Bassini, chef för artskyddsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Flera personer har frihetsberövats, men han vill inte säga hur många eller på vilka orter. De är misstänkta för artskyddsbrott och smugglingsbrott.

TT: Vilka har varit deras kunder?

- Det är en mängd olika sorters kunder, men jag vill inte gå in på detta i nuläget.

Levande djur har beslagtagits på flera olika platser i södra Sverige, men Filippo Bassini kan inte säga hur många eller vilka arter. Han garanterar att de beslagtagna djuren kommer att omhändertas "på bästa sätt".

- Vi har naturligtvis tagit höjd för att vi kommer att mötas av levande djur som vi kommer att behöva ta hand om och vårda. Vi har personal för det ändamålet med oss.

Tillslaget har gjorts i samarbete mellan Noa, polisen i region Syd, länsstyrelsen och Jordbruksverket.