Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte i skolan. 8,5 procent av Sveriges gymnasieelever fick studiebidraget indraget på grund av skolk läsåret 2017/2018. Arkivbild.

Rekordmånga skolkare blev utan bidrag

Allt fler gymnasieelever får studiebidraget indraget på grund av skolk. Under det gångna året rök bidraget för cirka var tolfte elev, enligt siffror från CSN.

- Vi ser att både andelen och antalet studenter som får studiebidraget indraget har ökat, säger Andreas Dahlkvist, utredare på myndigheten Centrala studiestödsnämnden (CSN)

Totalt handlar det om 27 800 gymnasieelever som miste sitt studiebidrag under läsåret 2017/2018. Det motsvarar 8,5 procent av alla elever och är en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående läsår.

- Jag tycker att det är utmärkt att CSN håller koll så att stödet bara går till de som studerar. Man ska vara väldigt bestämd – den som inte följer reglerna ska inte heller ha något studiestöd, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Pojkar skolkar mer

En orsak till att allt fler studenter blir utan studiestöd är att andelen utländska gymnasieelever ökat på senare år, enligt Andreas Dahlkvist.

- Inom denna grupp finns bristfälliga kunskaper om det svenska samhället i stort, om CSN, men även om regelverket och konsekvenserna av frånvaro, säger han.

Anna Ekström säger att siffrorna är ett bevis på hur vikigt det är att CSN har tydlig och tillgänglig information. Det är även viktigt att det finns stöd på skolor, kuratorer och lärare som kan informera om vad som gäller, säger hon.

- Alla tjänar på att nyanlända förstår och får studiestöd. Vi vill ju att stödet ska användas till att de får en bra start i Sverige och snabbt kan komma ut och jobba. Om det i stället inleds med trassel med ekonomi, är det ju inte bra för någon, säger hon.

Statistiken visar även att pojkar skolkar mer än flickor. Var tionde pojke fick bidraget indraget i fjol, en skillnad som CSN sett under en lång tid.

- Det ligger ju i linje med hur det ser ut i stort: Pojkar uppvisar sämre skolresultat än flickor generellt. Men vad exakt det beror på, det vet vi inte, säger Andreas Dahlkvist.

Storstäder toppar

Flest skolkare finns i storstäderna. Stockholm toppar listan då 11, 2 procent av eleverna i staden blivit av med bidraget.

- Så har det varit under flera år. Den här gången kan vi även se en tydlig ökning i Västra Götalands län, Skånes län och Kalmars län, säger Andreas Dahlkvist.

Under de senaste tio åren har det skett en stadig ökning av andelen elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk. Skärpta regler för skolornas rapportering av skolk är en del av förklaringen.