Regnbågsmässa till stöd för Håkan och Roy

Kinnaparet Håkan och Roy har utsatts för flera hatbrott. Nu ordnar kyrkan en regnbågsmässa för att visa dem sitt stöd.

ANNONS
|

På onsdag hålls en speciell gudstjänst i Kinna kyrka. Både texter och musik kommer enligt kyrkan att präglas av gemenskap med homo, bi, queer och transpersoner. Kyrkorådets ordförande Bodil Wennerström, S, förklarar att man genom regnbågsmässan vill visa att alla är välkomna till kyrkan. Inititativet blir också ett statement för allas lika rättigheter.

– Vi vill visa vårt stöd till paret Håkan och Roy som utsatts för brott vid flera tillfällen och för andra som är i samma situation.

Sedan handlar det också om att visa att Kinna församling inte på något sätt är bovar, vilket nästan framkommit i olika artiklar.

ANNONS

Tyvärr har kyrkan kommit i dålig dager och det vill vi förbättra nu. Kyrkan är öppen och till för alla, säger hon.

Hur planerar ni mässan?

– Det är stiftet med stiftsprosten Gunnar Ledwon som lägger upp och planerar den mer i detalj. Men det kommer att bli som en vanlig gudstjänst där kyrkans gospelkör kommer att delta, säger hon.

Var kyrkorådet enigt i det beslutet?

– Det finns en total enighet. Absolut ingen var emot och vår kyrkoherde kommer att vara delaktig även om det inte är han som leder själva gudstjänsten.

Vad hoppas du att en regnbågsmässa kan leda till?

– Ska jag vara realist eller kan jag önska? Det är en hård och tuff värld vi lever i. Men kanske kan gudstjänsten bli en liten, liten smula som gör att några fler försöker förbättra vår urtaskiga värld.

Jag tror inte en enda gudstjänst i sig leder till något under, men vi från kyrkans sida vill verkligen visa var vi ställer oss i den här frågan, säger Bodil Wennerström.

Regnbågsmässan ordnas i samarbete med Göteborgs stift och kollekten tas upp till förmån för Ekho, Ekumeniska gruppen för kristna hbtq-personer.

Utöver stiftsprosten Gunnar Ledwon deltar även Birgitta Westlin, präst i skolkyrkan och Greger Carlsson, stiftsdiakon i mässan. Gospelkören med orkester under ledning av dirigenten Hans-Åke Månsson kommer också att medverka.

ANNONS

Kinna kyrka har plats för ungefär 450 personer. Men trots att kyrkan är stor är det inte säkert att platserna kommer att räcka till.

- Jag vet att det kommer folk från både Stockholm och Göteborg och vi räknar med att det kommer att bli fullt, utan tvekan, säger Bodil Wennerström.

Regnbågsmässan börjar klockan 19 på onsdag kväll.

ANNONS