Regeringen vill se över reglerna kring vilka företag som får etablera sig på apoteksmarknaden. Arkivbild.
Regeringen vill se över reglerna kring vilka företag som får etablera sig på apoteksmarknaden. Arkivbild.

Regeringen vill strama åt apoteksmarknaden

Regeringen föreslår flera skärpningar på apoteksmarknaden. Myndigheter får i uppdrag att granska regelverket och att skärpa tillsynen. Men flera av åtgärderna är fel fokus och riktar in sig på ett problem som inte finns, enligt Sveriges Apoteksförening.

ANNONS
|

Socialminister Annika Strandhäll (S) beskriver uppdragen som regeringen beslutar om på torsdagen som att "rensa upp" efter att apoteksmonopolet avskaffades 2009.

- Det handlar om att efter apoteksavregleringen, som minskade garanterna för att rätt medicin ska finnas på apoteket och försvagade den medicinska rådgivningen, så har vi arbetat med ett flertal olika förslag under den här mandatperioden, säger Annika Strandhäll.

ANNONS

"Viktigt att öka tillsynen"

Läkemedelsverket får i uppdrag att tillsammans med Socialstyrelsen kartlägga vilka utbildningar som ger tillräcklig kompetens för apotekspersonal som ger rådgivning.

Tillsynen av apoteken ska också bli bättre, samt hur myndigheterna samarbetar vid anmälningar och kontroller. Det ska samtidigt bli lättare att anmäla anonymt, enligt regeringen.

- Det är viktigt att vi följer upp apoteken på ett bättre sätt, att vi ökar tillsynen, säger Annika Strandhäll.

Läkemedelsverket ska även se över de regler som gäller för att få tillstånd att driva ett apotek, och sedan kunna föreslå regeländringar.

TLV ska mäta

En annan punkt som regeringen vill se över är den så kallade direktexpedieringsgraden, alltså hur många som vid första besöket på ett apotek får sitt läkemedel.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) får i uppdrag att mäta hur stor andelen är, men tidigare utredningar har visat att direktexpedieringsgraden ligger på runt 95 procent. Enligt regeringen är detta ett sätt att garantera att mätningen blir opartisk, då den till viss del har genomförts av branschen tidigare.

Sedan 1 augusti i år är det möjligt för apoteken att returnera överblivna läkemedel till leverantören för att få mer plats i sina lager. Socialministern säger att det är viktig åtgärd, främst för mindre apotek som har mindre kapacitet.

ANNONS

Annika Strandhäll beskriver översynen som "jätteangelägen".

"Är politisk retorik"

På branschorganisationen Sveriges Apoteksförening ställer man sig försiktigt positiv till förslagen men tycker samtidigt att flera av dem verkar onödiga. Kraven för att bedriva apotek är redan tuffa och omfattande, och regelverken för vilken personal som ger rådgivning om receptbelagda läkemedel är redan rimliga, anser Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

- Vi kan inte se att det finns några problem med kraven som finns i dag, säger han.

Han vänder sig också mot Annika Strandhälls beskrivning om att "rensa upp" på apoteksmarknaden.

- Då undrar jag vad är problemet? Och vilka belägg har man för att det är några stora problem på apoteksmarknaden? Jag skulle inte säga att den är perfekt, men att säga att det behöver ”rensas upp”, absolut inte.

Den svepande kritiken tycker han är värderingsbaserad och tror bottnar sig i att regeringen ärvt en reform från Alliansregeringen.

ANNONS

- Det är mer politisk retorik.

Däremot är Johan Wallér positiv till att tillsynen skärps över apoteksmarknaden, samt att regeringen ger TLV i uppdrag att dra igång en förstudie kring hur apoteken ska kunna leverera farmaceutiska tjänster. Det handlar om att apoteken ska kunna göra mer än de gör i dag, som bättre och riktad rådgivning om läkemedelsanvändning.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs fel namn på en av de inblandade myndigheterna.

TT

Fakta: Förslagen

Kartläggning av utbildningar och kompetenskrav för egenvårdsrådgivning på apotek

Översyn av begränsningar för att få tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek

Utveckling av Läkemedelsverkets tillsyn

Uppdrag att mäta apotekens förmåga att direkt lämna ut läkemedel, så kallad direktexpedieringsgrad

Uppföljning av rätten att returnera läkemedel

Uppdrag att utveckla strukturer och rutiner för samverkan vid kontrollen av apoteksmarknaden

Förstudie om apoteken lever upp till grunduppdraget

Förstudie om mer kompetens för bättre rådgivning

Källa: Regeringen

ANNONS