Fartyget BBC Lagos gick på grund utanför Råå vallar i fredags. Nu vill Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) ha fler nykterhetskontroller i sjöfarten.
Fartyget BBC Lagos gick på grund utanför Råå vallar i fredags. Nu vill Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) ha fler nykterhetskontroller i sjöfarten.

Regeringen vill öka nykterheten i sjöfarten

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) vill ha fler nykterhetskontroller i sjöfarten för att förhindra grundstötningar i svenska farvatten.

ANNONS
|

Enligt Eneroth är det inte svensk sjöfart som är problemet utan internationell trafik. Fartyg som förliser kan få allvarliga följder i form av bland annat oljeutsläpp.

- Det är inte acceptabelt att vi har fartygstrafik på svenskt vatten där man inte kan göra rätt bedömningar, säger han.

Eneroth kommer att kalla till sig sjöfartsorganisationer, Sveriges Hamnar och myndigheter som Transportstyrelsen och Sjöfartsverket för att diskutera hur fler kontroller kan genomföras. Nykterhetskontroller till havs görs av kustbevakningen. I ett senare skede kan det bli aktuellt att se över straffsatser och sanktioner.

ANNONS

- Regeringen har en tydlig ambition att öka sjöfarten i våra farvatten. Då måste vi också säkerställa att det kan ske på ett tryggt och säkert sätt, säger Eneroth.

Även tekniska hjälpmedel kan vara en möjlighet för att kontrollera fartyg till havs och för att förutse och förhindra grundstötningar, anser Eneroth.

- Men teknik hjälper inte om den som ska fatta beslut är alkoholpåverkad och inte kan göra rätt bedömningar, säger han.

TT

Fakta: Grundstötningar i sommar

Ett 130 meter långt handelsfartyg gick på grund i Öresund den 3 augusti.

Fartyget, som heter BBC Lagos, körde fast i en sandbank utanför Råå i Helsingborg.

Båtens ryske befälhavare hade cirka 2,5 promille i blodet och har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Det 139 meter långa fraktfartyget Makassar Highway gick på grund i Tjusts skärgård, norr om Loftahammar, den 23 juli.

Enligt uppgift från besättningen gick fartyget, som var på väg mot Södertälje, nära kusten för att få bättre mobiltäckning.

Den styrman som var vakthavande när fartyget gick på grund har fått ett strafföreläggande för sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.

Källa: TT

ANNONS