Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de sju svenskar från Ship to Gaza-konvojen som frihetsberövades av Israel har släppts fri, enligt UD. Arkivbild.

Regeringen kräver att gripna svenskar friges

Sju svenska medborgare frihetsberövades i samband med Israels bordning av Ship to Gaza-konvojen. En av dem har nu släppts, enligt utrikesdepartementet, som begär att de övriga också släpps.

Fartyget Freedom, som tillhör aktivistprojektet Ship to Gaza, stoppades i lördags av den israeliska flottan på väg till Gazaremsan. Tolv personer befann sig ombord. Enligt UD frihetsberövades sju svenska medborgare i samband med bordningen.

- En av dem har nu frigivits. Svenska ambassaden har fått möjlighet att besöka samtliga frihetsberövade, vilket de gjorde under söndagen, säger UD:s presschef Patric Nilsson till TT.

Nilsson säger att den svenska regeringen begärt att de frihetsberövade, deras fartyg och deras last släpps fria. Israel har ännu inte svarat på denna begäran.

Många anser att Israel brutit mot folkrätten genom att borda ett skepp på internationellt vatten. Patric Nilsson understryker att man från UD:s håll inte kunnat bekräfta att så är fallet.

- Enligt den information vi har ska det ha skett på internationellt vatten, men det är inte säkerställt. Rent formellt är skeppets flaggstat – i detta fall Sverige – den enda stat som har rätt att ingripa mot ett skepp på internationellt vatten, säger Patric Nilsson.

Han uppger att regeringen inför Israel understrukit vikten av att folkrätten följs. UD inväntar nu Israels respons.