Regeringen håller fast vid vaccinmålet – trots problem med leveranser

Trots förseningar håller socialminister Lena Hallengren (S) fast vid målet om att alla vuxna svenskar ska ha vaccinerats under första halvåret 2021.
Det meddelar hon på en presskonferens på torsdagen.

ANNONS
|

Vaccinationen mot covid-19 har den senaste tiden omgärdats av problem med leveranser.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar dock fortsatt att alla svenskar över 18 år, liksom yngre personer i riskgrupp, ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet.

– Man kan titta på andra länder och notera att Sverige och Danmark har den målsättningen. De allra flesta andra ligger i kvartal tre, säger hon på en presskonferens.

Stora leveranser från april

Folkhälsomyndigheten beräknar att stora vaccinleveranser ska komma från april till juli. Den största andelen vaccin väntas komma från Pfizer/Biontech, följt av Astra Zeneca.

– Enligt de prognoser och de avtal som finns med företagen har vi fortfarande stora leveranser, så att det här målet ska klaras, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vår bedömning är att det går bra med vaccinationen i Sverige. Vi ligger bra till och regionerna har gjort ett fantastiskt arbete med det här. Det är problematiskt att leveranserna försenas, men det är problem som vi måste komma över och arbeta tillsammans för att ändå få bra snurr på vaccinationerna.

SKR tror målet är rimligt

Förseningarna som uppstått har emellertid försvårat arbetet och planeringen för regionerna. Det påpekar Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Samtidigt menar även hon att målet är möjligt att nå.

– Under förutsättning att vaccin levereras kommer regionerna att vaccinera och leverera på den målbilden.

”Har funnits inkörningsproblem”

Hittills har ungefär 3,8 procent av den vuxna befolkningen fått en första vaccindos.

– Det har funnits inkörningsproblem, och det har Folkhälsomyndigheten också varnat för under en längre tid, att det kan mycket väl vara så i början. Man är lite försiktig, och det är viktigt att man är försiktig, men det finns ingenting i dag som talar för att vi inte skulle klara av detta – under förutsättning att vi får de leveranser som vi har avtal om, säger Lena Hallengren.

Hon fortsätter:

– Vi bedömer gemensamt att det är fortsatt möjligt.

ANNONS
ANNONS