Politiken bör förenkla för och satsa mer på att utöka arbetskraften för 65–69-åringarna enligt en ny rapport från tankesmedjan SNS. Bland annat bör arbetslöshets- och sjukförsäkringen omfatta alla fram till 70 år. Arkivbild.
Politiken bör förenkla för och satsa mer på att utöka arbetskraften för 65–69-åringarna enligt en ny rapport från tankesmedjan SNS. Bland annat bör arbetslöshets- och sjukförsäkringen omfatta alla fram till 70 år. Arkivbild.

Rapport: Satsa på fler 65-plussare i arbete

Politiken bör förenkla för och satsa mer på att får fler i gruppen 65–69 år i sysselsättning. Bland annat bör arbetslöshets- och sjukförsäkringen omfatta alla fram till 70 år, visar en ny rapport.

ANNONS
|

Många är överens om att vi behöver arbeta längre för att klara av att bibehålla välfärden i Sverige och på politiskt håll diskuteras bland annat höjd pensionsålder och andra förslag för att få folk att jobba längre.

Enligt en färsk rapport från Arbetsförmedlingen har också sysselsättningen bland 55–64-åringarna också ökat den senaste tiden från 70 procent till 77 procent. Men bland de som fyllt 65 har väldigt lite hänt, skriver fyra forskare i en ny rapport från tankesmedjan SNS. Bara runt 25 procent av männen och knappt 20 procent av kvinnorna mellan 65 och 69 år arbetar.

ANNONS

"Goda förutsättningar"

- Det vi noterar är ju att hälsan i den här gruppen har förbättrats på ett tydligt sätt och att det tycks finnas goda förutsättningar för att fortsätta arbeta. Men det betyder ju såklart inte att alla kan fortsätta, säger Lisa Laun, doktor i nationalekonomi och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, som är en av forskarna bakom rapporten.

Forskarna noterar också att politiska beslut, som till exempel förändringar inom förtidspensionssystemet, har stor betydelse för hur deltagandet i arbetskraften ser ut. De föreslår bland annat ändringar i arbetslöshets- och sjukförsäkringen så att personer upp till 70 år omfattas.

- Det är fortfarande väldigt många som går i pension på 65-årsdagen och man borde i större utsträckning uppmuntra de som har förutsättningar att stanna längre. En förändring i sjukförsäkringssystemet skulle skicka en signal, säger Lisa Laun.

ANNONS

Åldersdiskriminering

Forskning tyder på att åldersdiskriminering på den svenska arbetsmarknaden är utbredd, vilket också gör det svårt för äldre att arbeta längre. Det finns också regler som bidrar till problemet som till exempel att man förlorar sin rätt till anställningstrygghet när man fyller 67.

- Att ändra åldersgränsen skulle kunna vara en signal om att arbetslivet inte är över vid 65, säger Lisa Laun.

TT

ANNONS