Rakhmat Akilov häktad för terrorbrott

Rakhmat Akilov häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. I samband med häktningsförhandlingen erkände han sig skyldig till attentatet i Stockholm.

ANNONS
|

Uppmärksamheten var stor när det skulle avgöras om Rakhmat Akilov, 39, skulle häktas för det misstänkta terrorbrottet i Stockholm där en lastbil användes för att plöja ned människor längs Drottninggatan i fredags. Fyra människor dog och ytterligare femton skadades.

Den misstänkte fördes in i förhandlingssalen och ombads av åklagaren att ta av sig den gröna tröja som han hade över huvudet. Åklagaren yrkade på att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. –Sedanjag anhållit Rakhmat Akilov yrkar jag att han skahäktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm, sägerHans Ihrman, åklagare.

Åklagaren begär också att Akilov beläggs med restriktioner, oklart vilka.

ANNONS

På frågan om hur den 39-årige uzbeken själv ställer sig till anklagelserna svarade stjärnadvokaten Johan Eriksson. – Akilov erkänner terroristbrott. – Han medger därför att bli häktad.

Eriksson hade inga invändningar mot att förhandlingen sker bakom stängda dörrar.

Det finns flera olika former av bevis som pekar mot den misstänkte gärningsmannen – teknisk bevisning, fotografier och uppgifter från Akilov själv – enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, sade Eliasson vid en pressträff i går.

Ytterligare en person anhöllsi söndags morse som skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.Detta anhållande hävdes dock på tisdagen vid 12-tiden. Mannen släpps dock inte då det finns ett beslut om att han ska utvisas.

Det kommer att dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, sade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, på samma pressträff.

Texten uppdateras.

ANNONS