Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Rakhmat Akilov häktad för terrorbrott

Rakhmat Akilov häktades på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott. I samband med häktningsförhandlingen erkände han sig skyldig till attentatet i Stockholm.

Uppmärksamheten var stor när det skulle avgöras om Rakhmat Akilov, 39, skulle häktas för det misstänkta terrorbrottet i Stockholm där en lastbil användes för att plöja ned människor längs Drottninggatan i fredags. Fyra människor dog och ytterligare femton skadades.

Den misstänkte fördes in i förhandlingssalen och ombads av åklagaren att ta av sig den gröna tröja som han hade över huvudet. Åklagaren yrkade på att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.
– Sedan jag anhållit Rakhmat Akilov yrkar jag att han ska häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm, säger Hans Ihrman, åklagare.

Åklagaren begär också att Akilov beläggs med restriktioner, oklart vilka.

På frågan om hur den 39-årige uzbeken själv ställer sig till anklagelserna svarade stjärnadvokaten Johan Eriksson.
– Akilov erkänner terroristbrott.
– Han medger därför att bli häktad.

Eriksson hade inga invändningar mot att förhandlingen sker bakom stängda dörrar.

Det finns flera olika former av bevis som pekar mot den misstänkte gärningsmannen – teknisk bevisning, fotografier och uppgifter från Akilov själv – enligt rikspolischef Dan Eliasson.

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, sade Eliasson vid en pressträff i går.

Ytterligare en person anhölls i söndags morse som skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. Detta anhållande hävdes dock på tisdagen vid 12-tiden. Mannen släpps dock inte då det finns ett beslut om att han ska utvisas.

Det kommer att dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, sade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, på samma pressträff.

Texten uppdateras.