Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valborgseld. Arkivbild.

Rådet inför valborg: Var försiktiga

Brandrisksäsongen är ovanligt tidig i år och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar allmänheten att vara försiktig.

Med valborgsfirandet inleds den tiden på året då svenskarna eldar och grillar.

- Man ska följa de råd, rekommendationer och eldningsförbud som kommuner utfärdar, påminner Marcus Årskog.

Höga värden

Enligt MSB är det lite annorlunda i år jämfört med förra året eftersom gräs- och skogsbrandssäsongerna överlappar varandra.

I norra Götaland och delar av Svealand är det fortsatt torrt. De senaste dagarna har det dessutom varit extremt höga värden på skogsbrandsrisk, enligt MSB.

- Värdena är högre än normalt sett för den här årstiden och det som är ovanligt i år är också att gräsbrandsrisken och skogsbrandsrisken har gått in i varandra. Normalt sett brukar det vara ett par veckor mellan gräsbrandsrisk och skogsbrandsrisk, säger Marcus Årskog.

Fortsatt risk

Den senaste veckan har stora bränder brutit ut i bland annat Hässleholms kommun och Motala kommun som krävt ett intensivt släckningsarbete. Många boende fick dessutom evakueras från sina hem.

SMHI har i veckan utfärdat brandrisker på flera håll i landet, framför allt i Götaland och delar av Svealand. Enligt den senaste prognosen ser ett nederbördsområde ut att dra in över delar av Götaland men i norra Götaland ser det ut att vara fortsatt torrt och risk för skogsbrand.

Samtidigt har det utfärdats eldningsförbud på flera håll i landet. I Blekinge län och Jönköping län råder det eldningsförbud på obestämd tid samtidigt avråder kommuner i bland annat Skåne, Stockholm och Uppsala allmänheten från att elda.