Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I lägren i nordöstra Syrien finns tiotusentals kvinnor från mer än 50 länder. Arkivbild Bild: Ahmad Baderkhan/AP/TT
I lägren i nordöstra Syrien finns tiotusentals kvinnor från mer än 50 länder. Arkivbild Bild: Ahmad Baderkhan/AP/TT

Rättsprocesser närmar sig för IS-anhängare

Sverige har tagit del av ett förslag om hur IS-anhängare ska kunna ställas inför rätta i Syrien, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Idén kommer från det kurdledda självstyret i nordöstra Syrien, och Sverige är det första landet som får planen presenterad.

– Vi måste lagföra alla som var med i terrororganisationen IS, för att skapa rättvisa för deras offer. Är de oskyldiga ska de naturligtvis släppas, men inte innan, det måste provas i en rättslig process, säger Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige till radion och tillägger att han hoppas att processerna kan inledas "närmaste månaderna".

I lägren finns tiotusentals kvinnor från mer än 50 länder. Utrikesminister Ann Linde (S) säger att man ska titta på förslaget, bland annat för att säkerställa att Sveriges krav på rättssäkra processer uppfylls.

– Nu kommer ju våra jurister att titta på det här om det är en framgångsrik väg. Men de saker vi sagt under en lång tid, att vi ser gärna ett ansvarsutkrävande i regionen, det är vad det här handlar om, så det är ett intressant förslag, säger hon.