En demonstration utbröt under fredagen när statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och gjorde att Säpo fick leda ut statsministern en annan väg än planerat.
En demonstration utbröt under fredagen när statsminister Ulf Kristersson (M) besökte Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och gjorde att Säpo fick leda ut statsministern en annan väg än planerat. Bild: Stefan Jerrevång/TT

Protester mot Kristersson: "Horribla lögner"

Protester mot Ulf Kristersson (M) och regeringen under fredagen fick Säpo att snabbt ändra säkerhetsplanen för statsministern.
"Det är horribla lögner och anklagelser", skriver en nära medarbetare till statsministern.

ANNONS

Statsminister Ulf Kristersson (M) befann sig under fredagen på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm för att tillsammans med civilminister Erik Slottner (KD) prata om en ny AI-kommission.

Vid pressträffens slut gick statsministern raskt iväg, men inte den planerade rutten. Där hade nämligen propalestinska demonstranter samlats och blockerat utgången, samtidigt som de skanderade slagord. Säpo tog då beslutet att dela upp transporten av statsministern och statsrådet.

Felaktig formulering

I en skriftlig kommentar till TT skriver statsministerns pressekreterare Hanna Strömberg:

"Dit (till KTH) kom återigen en grupp personer som vill ta konflikten i Mellanöstern till Sverige, genom att skrika ut horribla lögner och anklagelser. Vissa av dem maskerade. Lögner som ligger i linje med den desinformation som spreds efter ett öppet möte som statsministern hade i Göteborg för ett par veckor sedan."

ANNONS

Händelsen som Strömberg refererar till inträffade den 21 november i Göteborg då en politisk frågestund avbröts sedan publiken uppfattat att Kristersson sagt "Israel har rätt att begå folkmord", en formulering som även spreds i klipp på sociala medier.

"Att sprida sådana felaktigheter piskar upp farliga motsättningar i Sverige. Dessutom blir det väldigt hotfull stämning när de här grupperna kommer", skriver Strömberg vidare i sin kommentar.

Vill markera

Oruba Abu-Hammam var en av de som demonstrerade utanför KTH:

– Som akademiker vill vi markera att vi inte stödjer ett folkmord. Vi vill att Sverige ska agera omedelbart för ett eldupphör. Något Sverige inte har gjort genom att avstå från att rösta i FN:s generalförsamling, säger hon och lägger till:

– Vi vill markera för Ulf Kristersson att vi står emot folkmordet som pågår i Palestina just nu. Vi vill även att svenska lärosäten ska avsluta samarbeten med israeliska universitet som stödjer den israeliska militären som utför ett folkmord just nu.

I sin kommentar till TT understryker Strömberg att "Sverige gör vad vi kan" på såväl EU-nivå som när det kommer till bistånd angående "konflikten i Mellanöstern". Strömberg varnar även för ökad antisemitism i landet.

ANNONS