PRO:s ordförande Christina Tallberg. Arkivbild.
PRO:s ordförande Christina Tallberg. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

PRO: "Svårt att ändra åldersgränsen"

Med tanke på smittspridningen i samhället var det inte förvånande att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för äldre över 70 blev kvar, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

ANNONS

Trots indikationer om att förändringar skulle komma meddelade Folkhälsomyndighetens i dag att de som är 70 år och äldre även fortsatt ska begränsa sina sociala kontakter i större utsträckning än andra.

"Inte förvånad"

På Pensionärernas riksorganisation var beskedet väntat, säger riksordföranden Christina Tallberg.

– Vi har fortfarande hög smittspridning, många insjuknar och insjuknar svårt och vi har alldeles för höga dödstal. Därför är jag inte så förvånad över att man har kvar restriktionerna. Däremot har det ju väckts en massa förhoppningar om att det skulle bli något annat, säger Christina Tallberg efter beskedet från Folkhälsomyndigheten.

Hon säger också att alla förändringar av åldersgränsen kunde kritiserats på samma sätt som den nuvarande.

ANNONS

– Det är alltid svårt att ändra åldersgränsen. Om man skulle säga att alla under 75 kan röra sig fritt i samhället så får man frågan varför man sätter gränsen vid den åldern. Därför tror jag det är lättare att behålla den gräns man har, men förtydligar lite mer, säger Christina Tallberg.

Äldre som lider

Samtidigt kommer många indikationer från PRO om att det finns de äldre som lider av isoleringen. Särskilt de som har funktionsnedsättningar och bor ensamma, och som nu inte kan be vänner om hjälp att ta sig ut.

Rekommendationen från PRO har därför varit att hålla extra mycket kontakt med bekanta som bor ensamma, till exempel genom längre telefonsamtal.

– Den fråga jag får mest från medlemmar är "när kommer det här att sluta?", och det är ju ingen av oss som kan svara på den frågan, för vi vet ju inte, säger Christina Tallberg.

Lucas Brischetto/TT

ANNONS