Postnords vd Annemarie Gardshol säger att bolaget kan behöva avsäga sig samhällsuppdraget att dela ut brev. Arkivbild.
Postnords vd Annemarie Gardshol säger att bolaget kan behöva avsäga sig samhällsuppdraget att dela ut brev. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Postnord: Kan avsäga oss uppdraget

Med sjunkande brevvolymer och höga fasta kostnader går Postnords brevhantering med förlust – trots portohöjningar och effektiviseringar. Nu kräver Postnord att regeringen ger bolaget miljarder i skattepengar och upp till fem dagar att dela ut brev.

ANNONS
|

– Om inget händer kan vi behöva avsäga oss samhällsuppdraget, säger vd:n Annemarie Gardshol i en intervju med Dagens Nyheter.

Lagen säger att 95 procent av breven ska komma fram inom två dagar. 2022 började Postnord dela ut brev varannan dag för att kapa kostnader. Nu vill Postnords vd att 85 procent av breven ska levereras inom tre dagar och 97 procent inom fem dagar.

Postfinansieringsutredningen som var klar i januari förra året beräknar att brevutdelning kommer att gå med 200 miljoner kronor i förlust i år, 1 miljard 2028 och 1,3 miljarder kronor 2030.

– Det är inte rimligt att göra stora förluster. Då kan vi inte ta på oss det här samhällsuppdraget, säger Annemarie Gardshol och tillägger att hon inte är orolig för Postnord men för den svenska postservicen.

ANNONS

– Vem ska då dela ut post till svenska folket?

ANNONS