Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Obesiktigat polskt kött har sålts till Sverige, men det har nu spårats och tagits bort från marknaden. Arkivbild.

Polska köttet såldes till skolkök i Stockholm

Fem skolkök i Stockholm finns bland restaurangerna som har serverat det obesiktigade polska köttet. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) rasar mot att slakteriet inte har följt lagen.

Fem skolkök i Stockholmsområdet finns bland de sammanlagt sju restauranger som serverat omkring 100 kilo av det polska köttet, enligt Livsmedelsverket, som Aftonbladet var först med att rapportera om.

- Det är tråkigt att höra att det kan ha serverats till skolbarn. Ingen har ännu analyserat köttet, men när det sker på det här sättet klassar man det alltid som osäkra livsmedel och skadligt för människors hälsa, och då ska det inte släppas ut på marknaden, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket, till TT.

Skolköken tillhör samma företag. De övriga två restaurangerna finns i Stockholm och i Uppsala. Enligt Livsmedelsverket finns det inga uppgifter om att någon som ätit det har blivit sjuk.

Ministern: Oacceptabelt

Sammanlagt har 239 kilo av köttet sålts till Sverige. Det kött som inte konsumerats fanns hos tre grossister i Stockholm och ett företag i Skåne. Köttet har nu spårats och tagits bort från marknaden.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) skriver i ett mejl till TT att det som skett är oacceptabelt.

”Detta är ett oerhört allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt! Det polska företaget har enligt uppgifter medvetet slaktat sjuka djur och sålt kött som inte har kontrollerats enligt gällande lagstiftning", säger hon.

Slakt utan kontroller

Bakgrunden är att den polska köttanläggningen Elkopol misstänks slakta djur under tider på dygnet när veterinärer inte kontrollerar slakten, och köttet har därför bedömts som osäkert. Den polske chefsveterinären uppgav i torsdags att Polen har exporterat 2 700 kilo kött från sjuka kor till olika europeiska länder.

Livsmedelsverket kommer inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av det obesiktigade köttet.

- Nej, det är våra polska kollegor som får utreda det här slakteriet. Det finns ingen anledning att stoppa annat kött som vi köper från Polen, säger Aron Lindén.